The Western Balkans between East and West - the EU challenge

shtator 14 E enjte

Plotësisht e rezervuar

Data / Ora

14 - 17 shtator 2017

Vendi

Premium Beach Hotel, Durrës

me

Bernd Borchardt, Dr. Nebi Bardhoshi, Elvis Kondciz, Ardian Hackaj

Tipi

Seminar

Takim rajonal i bursantëve të Fondacionit Konrad Adenauer

I disponueshëm edhe në Deutsch

Fondacioni Konrad Adenauer organizon takimin rajonal të bursantëve të tij. 100 të reja e të rinj nga Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia, Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Kroacia, Bullgaria, Rumania dhe Gjermania do të diskutojnë mbi të shkuarën, të tashmen dhe të ardhmen e vendeve të tyre mes lindjes dhe perëndimit nga këndvështrimi politik, gjeopolitik e kulturor.

Programi i aktivitetit:

Thursday, 14. September 2017

Until 23.00 Arrival of participants 19.30 Dinner

Friday, 15. September 2017

Until 8.45 Breakfast

9.00 Welcoming Address

Walter Glos, KAS Albania

Henri-Giscard Bohnet, KAS Berlin

9.30-10.30 Interactive introduction round of the participants Moderation: Ejona Gjeci, Stela Kosova, Andi Gjetani

10.30 Coffee break

11.00 National Presentations: The Western Balkans between East and West

Moderation: Ejona Gjeci, Stela Kosova

Albania: a view from the West and the East

Delegation from Albania

11.15 Muslims in Germany – part of history and culture?

Delegation from Germany

11.30 Discussion

11.50 In and out, Kosovo’s position in the foreign policy of the Western Balkans

Delegation from Kosovo

12.05 Cultural influences: East, West, or Balkan?

Delegation from Bulgaria

12.20 The political economy of the regional integration in the Western Balkans

Delegation from Croatia

12.35 Discussion

13.00 Lunch Break

14.00 National presentations continued: The Western Balkans between East and West

Moderation: Dr. Kerim Kudo, KAS Germany

Macedonia, a Balkan land where West and East meet – cultural bridges among ethnic groups

Delegation from Macedonia

14.15 Western values vs. Russia’s historic patronage in Serbia from the 2000’s

Delegation from Serbia

14.30 Religious Plurality in Western Balkans and its impact on EU integration

Delegation from Bosnia and Herzegovina

14.45 Discussion

15.00 Coffee break

15.20 The importance of the OSCE for the Balkans followed by our unique added value in Albania in the last 20 years

Bernd Borchardt, Head of OSCE Presence in Albania

16.00 Temporalities of culture during the Communism in Albania

Dr. Nebi Bardhoshi, Head of the Institute of Cultural Anthropology and Art

16.30 Discussion

17.00 End of the first day of seminar

19.30 Grill party at the beach/Hotel Premium

Saturday, 16. September 2017

Until 9.00 Breakfast

Moderation: Matilda Alku

9.15 The tension between democratization and socialist regime legacies

Delegation from Romania

9.30 International influences to the democratization process in the Western Balkans: EU and NATO membership conditionality and Russian influence

Delegation from Montenegro

10.00 Discussion

10.30 Coffee break

11.00 From Dayton to Brussels - Bosnia and Herzegovina on its path towards the EU

Elvis Kondciz, Former adviser to the Prime Minister on EU-Integration and international affairs in Bosnia & Herzegowina

11.30 One Belt, one road: the other connectivity platform in the Balkans?

Ardian Hackaj, Head of Cooperation and Development Institute, CDI

12.00 Discussion conclusions and end of the seminar

Moderated by: Amos R. Helms, KAS Germany

13.00 Lunch

15.00 Departure to Tirana: East meets West in Albania’s capital city

21.30 Departure from Tirana to the hotel

Sunday, 17. September 2017

Departure of the participants

Partneri kontaktues

Walter Glos

Head of Albanian Office

Walter Glos
Telefon +355 4 22 66 525