РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА

"ОПШТЕСТВОТО И РЕЛИГИЈАТА: ЕТНИЧКИ ГРУПИ, ИДЕНТИТЕТ И НАЦИОНАЛИЗАМ"

Jули 12 Среда

Настанот е пополнет

Датум/време

12. – 16. Jули 2017.

Meсто

hotel Metropol - Ohrid

Tип

Seminar

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со "Вилфрид Мартенс" Центарот за Европски студии, втора година по ред ја организираат Регионалната летна школа 2017 на тема "Општествтото и религијата: Етнички групи, идентите и национализам"

Исто така достапно во Deutsch, English

Оваа Летна школа е 5 дневен курс на кој ќе присуствуваат млади истражувачи и студенти од различни земји од регионот (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора и Србија) како и еминентни меѓународни предавачи.

Главната цел на Летната школа е да го промени статусот "quo" кога станува збор за перцепцијата за религиозните, националните и културните разлики помеѓу младите од академскиот свет од регионот. Во овогодинешната програма ќе се опфатат важни теми и прашања за тоа како религијата, етницитетот, национализмот и идентитетот влијаат врз општеството и индивидуата. Во исто време, Летната школа ќе направи паралела помеѓу релациите на државата и религијата, со акцент на концептот за функциите на мултикултурализмот и неговата примена во денешните општества.

/

Контакт-лице

Johannes D. Rey

Раководител на претставништвото на фондацијата Конрад Аденуер во Македонија и Косово

Johannes D. Rey
Teл. +389 2 3217 075
Jазици: Deutsch,‎ English

Robert Janev

програмски менаџер

Teл. +389 2 3217 075