Вести

26. Maj 2018.
.

Студенти од Институтот за социологија од Дрезден ја посетија канцеларија на КАС

Целта на посетата беше запознавање со моменталната политичка ситуација во Македонија, вклучувајќи ги предизвиците и можностите со кои се соочува. Инаку студентите се во 7 дневна посета на земјата притоа запознавајќи се со културните, историските и политичките случувања.

30. Maрт 2018.
.

Средба со новиот претседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ

Новоизбраниот претседател на Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ, Лука Кржалоски ја посети канцеларија на КАС. За време на средбата се дискутираше за моменталната политичка ситуација во земјата и притоа двете страни ја истакнаа важноста од идната соработка помеѓу КАС и Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ.

15. Maрт 2018.

Програма за стипендирање на КАС

Повик за апликации за стипендија

Фондацијата Конрад Аденауер со задоволство ја најавува можноста за доделување стипендии наменети за поддршка на студенти запишани на студии во Република Македонија. Рокот за аплицирање е 26 март 2018 година. За дополнителни информации Ве молиме да ја контактирате канцеларијата на Фондацијата во Скопје. повеќе…

22. Февруари 2018.

Македонска делегација на посета кај Ханс

ПОДДРШКА ЗА РЕШЕНИЕ НА СПОРОТ ЗА ИМЕТО

На 21 февруари, Д-р Ханс-Герт Петеринг, поранешен Претседател на Фондација Конрад Аденауер и поранешен Претседател на Европскиот Парламент, ја прими македонската делегација составена од заменик претседателот на Владата Бујар Османи и министерот за надворешни работи Никола Димитров. повеќе…

29. Декември 2017.
.

Евалуација на 2017

Ја заокруживме годината со финалниот настан за евалуацијата со сите наши партнери со кои што работевме во 2017. Искрено им благодариме за коментарите и мислењата но и за соработката во текот на годината.

18. Декември 2017.
.

Патрик Фолер во посета на Македонија

Канцеларијата на КАС во Македонија беше домаќин на Г-дин Патрик Фолер, секретар за меѓународни односи на ЕНП од 15 до 16 декември. Г-дин Фолер оствари средби со високи претсавници на нашите партнери ВМРО-ДПМНЕ но и одржа предавање на “Академијата за млади лидери” организирана од КАС во соработка со European Democratic Students и Вилфрид Мартенс центарот за Европски студии од Брисел.

13. Декември 2017.
.

Д-р Ларс Хенсел во посета на Македонија

Тим лидерот на КАС задолжен за Европа и Северна Америка, Д-р Ларс Хенсел беше во официјална посета во Македонија од 4 до 5 декември. За време на неговата посета тој оствари средба со Претседателот на Македонија, потоа со претставници на нашите партнери ВМРО-ДПМНЕ но и со граѓански организации кои соработуваат со КАС.

30. Ноември 2017.
.

Благодарница за успешната соработка

По повод 40 годишнината од основањето на Факултетот за безбедност - Скопје, Фондацијата Конрад Аденауер, ја прими плакетата за досегашната успешна соработка помеѓу двете институции.

6. Ноември 2017.
.

Хартмут Ранк ја посети Македонија

Од 31.10 до 03.11 директорот на програмата за владеење на право на КАС г-дин Хартмут Ранк ја посети Македонија. Целта на неговата посета беше да идентификува нови партнери во областа на владеење на правото. За време на неговата посета тој оствари средби со различни граѓански организации и образовни институции.

6. Септември 2017.
.

КАС започна со набљудување на планот 3-6-9

КАС во соработка со "Институтот за демократија „Социетас цивилис“ го објавија почетокот на проектот „ Набљудување на напредокот во пристапните реформи на Македонија кон Европската Унија“ Aктивностите од проектот ќе вклучуваат набљудување на тоа како се спроведува реформскиот процес во земјата. Од истражувањето ќе произлезат извештаи кои ќе бидат презентирани на јавноста откако Владата ќе ги објави своите извештаи за спроведените реформи.