Environmental Rights Seminar Series Seminar Topic: Marine Phosphate Mining in South Africa Safeguarding our Seabed Project

Wednesday 18 May 2016 9:00-16:00

Venue: Two Oceans Aquarium

Tea and coffee on arrival

9:00-9:15	Welcome and introductions	Melissa Fourie (CER) (15 minutes)
9:15-10:15 (1 hour)	Introduction to seabed mining, legal and governance challenges and the Safeguard our Seabed Project	Saul Roux (CER) Presentation (40 minutes) Discussion (20 minutes)
10:15-11:15 (1 hour)	Potential ecosystem impacts of marine phosphate mining in South Africa	Jock Currie (UCT) Presentation (45 minutes) Discussion (15 minutes)
11:15-11:30 (15 minutes)	Tea Break	
11:30 -12:30 (1 hour)	Valuing the socio-economic contribution of fisheries in the context of marine phosphate mining	Kerri Brick and Reviva Hasson (EPRU, UCT) Presentation (40 minutes) Discussion (20 minutes)
12:30-13:30 (1 hour)	Assessing the desirability of marine phosphate mining amongst strategies for a sustainable supply of phosphates	Sizwe Vidima (EPERG, UCT) Presentation (45 minutes) Discussion (15 minutes)
13:30-14:05 (30 minutes)	Lunch break	





14:05-15:05	Marine mining, biodiversity planning and marine protected areas	Kerry Sink (SANBI)
(1 hour)		Presentation (45 minutes)
		Discussion (15 minutes)
15:05-15:20	Tea Break	
(15 minutes)		
15:20 - 15:40	Towards an effective marine spatial planning framework in South Africa	Saul Roux
(20 minutes)		Brief presentation (10 minutes)
		Discussion (10 minutes)
15:40-16:00	Next steps for the Safeguard our Seabed project	Discussion
(20 minutes)		(20 minutes)
16:00	Closing	Melissa Fourie (CER)



