WORKSHOP Topic: Securing our Strategic Water Source Areas

Wednesday 5 September and Thursday 6 September 09.00-16.30.

Venue: Townhouse Hotel

DAY 1: WEDNESDAY 5TH SEPTEMBER

Tea and coffee on arrival

9:00-9:15	Welcome and Introductions	Amanda Mkhonza (IMEL)
		(10 minutes)
		Henning Suhr (KAS)
		(5 minutes)
9:15-9:30	Strategic Water Source Areas in the broader context of Water Security	Wandile Nomquphu (WRC)
		Presentation (10 minutes)
		Q&A (5 minutes)
9:30-10:30	Introduction to South Africa's Strategic Water	Christine Colvin and Samir
(1 hour)	Source Areas and Water Source Partnerships	Randera-Rees (WWF-SA)
,		Presentation (45 minutes)
		Q&A (15 minutes)
10:30 -10:45	Tea Break	
(15 minutes)		
10:45-11:45	Socio-economic Importance of our Water Source	David Le Maitre (CSIR)
(1 hour)	Areas	Presentation (45 minutes)
		Q&A (15 minutes)





11:45-12:30 Ecological Infrastructur (EI4WS)	Ecological Infrastructure for Water Security project	Jenifer Zungu (SANBI)
	(EI4WS)	Presentation (30 minutes)
		Q&A (15 minutes)
12:30-13:00	Mainstreaming Strategic Water Source Areas in Provincial Biodiversity Planning	Genevieve Pence (CapeNature)
(30 minutes)		Presentation (20 minutes)
		Q&A (10 minutes)
13:00 -14:00	Lunch Break	
(1 hour)		
14:00-15:00	Defending a Strategic Water Source Area: Legal case study of the Mabola Protected Environment	Catherine Horsfield (CER)
(1 hour)		Presentation (45 minutes)
		Group Work (15 minutes)
15:00 -15:30	Tea Break	
(30 minutes)		
15:30-16:30	Review of Legal Tools to Protect our Strategic Water Source Areas	Amanda Mkhonza (IMEL)
(1 hour)		Presentation (45 minutes)
		Q&A (15 minutes)
 16:30	Closing	





DAY 2: THURSDAY 6TH SEPTEMBER

Tea and coffee on arrival

9:00-9:15	Welcome and Aim of the Day	
		(15 minutes)
9:15-10:00	Update on Section 24(2A) of the National	Abigail Kamineth (SANBI)
(45 minutes)	Environmental Management Act Pilot Project	Presentation (30 minutes)
		Q&A (15 minutes)
10:00-10:45	Update on Integrating Strategic Water Source	Department of Water and
(45 minutes)	Areas in Draft National Water and Sanitation Bill	Sanitation (TBC)
	and Water and Sanitation Master Plan	Presentation (30 minutes)
		Q&A (15 minutes)
10:45-11:00	Tea Break	
(15 minutes)		
11:00 -12:30	Group Activity: Legal Tools for Securing our Strategic Water Source Areas	Facilitator (Amanda Mkhonza)
(1 hour 30 minutes)		Group Work (45 minutes)
		Group Feedback (30 minutes)
		Discussion (15 minutes)
12:30-13:30	Lunch break	
(1 hour)		
13:30-14:30	Strategic Water Source Areas Guidelines	Phumza Ntshotsho (CSIR)
(1 hour)	Management actions for planners and managers	Presentation (45 minutes)
		Q&A (15 minutes)
14:30-15:30	Group Activity: Management and Mainstreaming	Facilitator (Amanda Mkhonza)
(1 hour)	our Strategic Water Source Areas	Group Work (30 minutes)
(=)		Group Feedback (30 minutes)





15:30-16:30	Group Activity: Institutional and Resource Needs to Secure our Water Source Areas	Facilitator (Amanda Mkhonza)
(1 hour)		Group Work (30 minutes)
(with Tea)		Group Feedback (30 minutes)
16:30	Closing	



