Veranstaltungsberichte

Промовиран прирачникот за спречување на корупција во локалната администрација.

Фондацијата Конрад Аденауер и Македонското здружение на млади правници (МЗМП) во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација подготвија Прирачник за спречување на корупцијата во локалната администрација кој беше промовиран на 19.04.2017 година во јавноста.

Прирачникот е изготвен како практична алатка која ќе им послужи на државните службеници и вработените во локалната самоуправа во секојдневното работење, придонесувајќи кон јакнење на доброто владеење на локално ниво. Тој претставува краток сублимат на прописите во Македонија, односно што е корупција, кои се обврските на Државната комисија за спречување на корупцијата но и начелата за постапување на службените лица.

За време на настанот свои излагања имаа Коце Трајановски – претседател на ЗЕЛС, Тимчо Муцунски – заменик министер за информатичко општество и администрација, Јоханес Рај – Постојан преставник на Фондацијата Конрад Аденауер, Јасна Оровчанец Анѓелковиќ и Мартина Мартинова од МЗМП.

Прирачникот може да се преземе од нашата веб страна и е достапен на македонски и албански јазик.

На почеток

Über diese Reihe

Die Konrad-Adenauer-Stiftung, ihre Bildungswerke, Bildungszentren und Auslandsbüros bieten jährlich mehrere tausend Veranstaltungen zu wechselnden Themen an. Über ausgewählte Konferenzen, Events, Symposien etc. berichten wir aktuell und exklusiv für Sie unter www.kas.de. Hier finden Sie neben einer inhaltlichen Zusammenfassung auch Zusatzmaterialien wie Bilder, Redemanuskripte, Videos oder Audiomitschnitte.

Bestellinformationen

erscheinungsort

Mazedonien Mazedonien