Публикации

Инспирирај учество!

ПОВИК ЗА НАСТАВНИЦИ ОД СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Повик за 21 наставник од средни училишта да земат учество во процес за унапредување на ученичкото учество при настава на далечина и за зголемување на свесноста за важноста од демократски, легитимни избори на средношколски лидери.

Повик за трудови за 61. издание на списанието “Политичка мисла”

“Политичка мисла” е списание за политички и општествени теми. Меѓународниот уредувачки одбор објавува повик за трудови за 61. издание на списанието во полето на политички дијалог и култура, предизвици од областа на економијата и заштитата на животната средина со фокус на локално ниво, репрезентативна демократија.

KAS/Dejan Kuzmanovski

Analyse der öffentlichen Meinung über Nordmazedoniens Beitritt zur Europäischen Union (2014-2020)

Analyse der öffentlichen Meinung Papier Nr.01/2021

Die Unterstützung für Nordmazedoniens Mitgliedschaft in der Europäischen Union (EU) und Beitrittsprozess war ein Gegenstand zahlreicher Meinungsumfragen Umfragen. Allerdings wurden die meisten dieser Umfragen wurden jedoch auf Ad-hoc-Basis durchgeführt und waren selten in einem längsschnittlichen und konsistenten methodischen Rahmen.

REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA DIPLOMASY POLITICS)

Die EU-Beitrittsperspektive für Nordmazedonien

Perspektivwechsel im Wartesaal?

2020, das Jahr der weltweiten Covid-19-Pandemie, wird nicht nur als das Jahr des NATO-Beitritts in die Geschichte Nordmazedoniens eingehen, sondern auch als Jahr der erneut verschobenen EU-Beitrittsperspektive.

Анализа на далечинското учење од првото полугодие во учебната 2020/2021 во средното образование

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со невладината организација ЛЕАД спроведе национално истражување со цел да го испита мислењето на наставниците и учениците за начинот на спроведување на далечинското учење во време на Ковид-19 во средното образование.

Официјалниот претставник на КАС Даниел Браун оствари средба со Вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров

Континуираната поддршка на КАС за евроинтеграцискиот процес на Северна Македонија, унапредувањето на политичкиот дијалог, развојот на граѓанското општество и актуелната политичка состојба беа меѓу темите на кои се разговараше на средбата одржан на 11 февруари.

Средба со пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ

На 8 февруари во Собранието, официјалниот претставник на КАС, Даниел Браун оствари средба со координаторот на пратеничката група, Никола Мицевски и пратениците Жаклина Пешевска, Тимчо Муцунски и Јован Јаулески.

Political Rollercoaster. An eventful year for North Macedonia on its EU path

Konrad Adenauer Foundation in cooperation with the Institute for Democracy Societas Civilis from Skopje promoted the Public Opinion Analysis Paper “Political Rollercoaster. An eventful year for North Macedonia on its EU path” by the authors Ivan Nikolovski and Marie Jelenka Kirchner.

Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2020)

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје го промовираа истражувањето “Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската унија (2014-2020)” на авторот Иван Дамјановски.

Кон посигурна и побезбедна младина онлајн: Концепт на медиумска и информатичка писменост

Заедничка публикација на Фондацијата Конрад Аденауер и Иницијативата за сајбер и корпоративна безбедност и кризен менаџмент (C3I- Скопје)

Студијата ги анализирала тековните трендови на употреба на информатичко-комуникациски технологии и апликациите за социјални медиуми од страна на македонската младина и врши нивна споредба со глобалните трендови. Истражувањето опфаќа анализа за тоа како информациско-комуникациските технологии и социјалните медиуми влијаат на македонската младина, а содржи и заклучоци во кои се објаснети причините за ваквите резултати.