Публикации

Прирачник за парламентарни избори во Република Северна Македонија 2020 година

Второ дополнето издание

Традиционално почнувајки од 2013 година, секоја изборна година, претставништвото на фондацијата Конрад Аденауер во Скопје (КАС) и Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје (ИДСЦС) подготвуваат прирачник за избори.

NATO / flickr / CC BY-NC-ND 2.0

Alte, neue Regierung in Nordmazedonien

Zoran Zaev erneut als Ministerpräsident gewählt

Am späten Abend des 19. August meldeten die Parteispitzen von SDSM (Sozialdemokratische Liga Mazedoniens) und DUI (Demokratische Union für Integration) ihre Zustimmung zum Koalitionsvertrag, den die Parteivorsitzenden Zoran Zaev und Ali Ahmeti ausgehandelt hatten. Sie veröffentlichten auch eine Liste der von ihnen nominierten Ministerinnen und Minister. Am 30.08. schließlich wurde die neue Regierung vom Parlament mit 62 Stimmen bestätigt – 51 Abgeordnete stimmten dagegen. Die neue Regierung Nordmazedoniens zählt 19 Minister - sieben weniger als in der Vorgängerregierung, die ebenfalls aus SDSM und DUI bestanden hatte. In Schlüsselressorts gibt es personelle Kontinuitäten.

Infographic: Accession negotiations of the EU with North Macedonia (new outlook)

As North Macedonia (and Albania) are waiting to start accession talks with the 🇪🇺EU, Konrad-Adenauer-Stiftung and IDCSC have visualized this complex process for you.

Предизвици од спроведувањето на далечинското учење во време на Ковид -19 во средното образование

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со невладината организација ЛЕАД спроведе национално истражување со цел да го испита мислењето на наставниците и учениците за начинот на спроведување на далечинското учење во време на Ковид-19 во средното образование.

Употреба на Религија во Политички Кампањи

Фондацијата „Конрад Аденауер”во соработка со Институтот за политички истражувања – Скопје и интернет порталот „Религија.мк“ го продолжуваат проектот за следење на перцепцијата на граѓаните за религијата и нејзината улога во мултиконфесионалните општества.

Граѓанските организации и европската интеграција на Северна Македонија

Кон стратешко учество и транспаренти пристапни преговори

По 15 години од добивањето на кандидатскиот статус и по 10 препораки од Европската комисија, Северна Македонија конечно ги започнува преговорите за членство чиешто успешно завршување ќе го поплочи патот кон членство во Европската Унија.

Reuters

Предвремени избори во Северна Македонија

Сестринската партија на Европската народна партија, ВМРО-ДПМНЕ, со пораз по тесна трка, коалицијата предводена од СДСМ прогласи победа

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) во една многу неизвесна и тесна трка, за прв пат по 18 години прогласи победа на парламентарни избори. Според сè уште неофицијалните резултати објавени од страна на Државната изборна комисија (ДИК), СДСМ и коалицијата „Можеме“ освои 35,89 % од гласовите, односно 46 пратенички мандати, додека ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Обнова на Македонија“ освои 34,57 % од гласовите, односно 44 пратенички мандати.

Reuters

Verschobene, vorgezogene Wahlen in Nordmazedonien

Die EVP-Partnerpartei VMRO-DPMNE unterliegt knapp dem sozialdemokratischen Wahlbündnis

Nach einem ungewissen Kopf-an-Kopf-Rennen mit der VMRO-DPMNE erklärte die Sozialdemokratische Union Mazedoniens (SDSM) ihren Sieg bei den vorgezogenen Parlamentswahlen 2020. Das von der SDSM angeführte Wahlbündnis „Wir können“ erhielt 35,89 Prozent der abgegebenen Stimmen bzw. 46 Mandate, während das Wahlbündnis „Erneuerung Mazedoniens“ 34,57 Prozent bzw. 44 Mandate gewinnen konnte. Diese noch immer vorläufigen Resultate wurden von der Staatlichen Wahlkommission veröffentlicht.

Прирачник за парламентарни избори во Република Северна Македонија 2020 година

Традиционално почнувајки од 2013 година, секоја изборна година, претставништвото на фондацијата Конрад Аденауер во Скопје (КАС) и Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје (ИДСЦС) подготвуваат прирачник за избори. Прирачникот дава преглед на парламентарните избори 2020 и историјат на парламентарните избори во земјата, а содржи и информации за изборниот систем и кандидатите. По завршувањето на изборите, ќе се подготви второ дополнето издание на прирачникот, вклучувајќи информации за резултатите, кампањата и изборниот процес. Електронското изданието на прирачникот е достапно на македонски, албански и англиски јазик.

Да ја направиме цела Европа повторно силна. Германското претседателство со Советот на ЕУ во 2020 година и импликациите врз Северна Македонија

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат документot за јавни политики „ Да ја направиме цела Европа повторно силна. Германското претседателство со Советот на ЕУ во 2020 година и импликациите врз Северна Македонија„ од авторите Мари Јеленка Кирхнер, Зоран Нечев и Драган Тилев.