Публикации

Глобалните промени започнуваат од куќниот праг: Зошто Западниот Балкан е од значење за геополитичката Комисија на Урсула фон дер Лајен?

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат документot за јавни политики „Глобалните промени започнуваат од куќниот праг: Зошто Западниот Балкан е од значење за геополитичката Комисија на Урсула фон дер Лајен?„ од авторите Мари Јеленка Кирхнер и Зоран Нечев

Ѓаволот се крие во деталите: преговaрајќи го членството на Северна Македонија во Европската Унија

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат документot за јавни политики „Ѓаволот се крие во деталите: преговaрајќи го членството на Северна Македонија во Европската Унија„ од авторите Драган Тилев и Зоран Нечев.

КАС во време на COVID-19: Исти вредности - нови формати!

Новите вонредни околности поврзани со пандемијата на COVID-19 драматично го променија нашето секојдневие и не предизвикаа да изнајдеме нови методи и алатки во нашата работа. Да се остане дома и да се заштити нашето здравје како и здравјето на нашите најблиски за нас беше круцијално во изминатиот период, но сето тоа ни даде и дополнителна мотивација да продолжиме со активностите и поддршката на нашите партнери и во вакви непредвидливи времиња.

Вебинар: “Новинарството во време на пандемија, вонредна состојба и карантин“

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Здружението на новинарите на Македонија од 26 до 28 мај организираа вебинар на тема: „Новинарството во време на пандемија, вонредна состојба и карантин - Предизвици, одговорност и период на промени и прилагодување“.

Политичка мисла бр.59

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат 59-тото издание на списанието Политичка мисла.

Foto: Tobias Koch/Pressefoto

„Westbalkan ist nicht Hinterhof, sondern Innenhof Europas“

Dr. Katja Leikert im Interview zum EU-Gipfel mit Westbalkanstaaten

Heute findet ein virtueller EU-Westbalkan-Gipfel der Staats- und Regierungschefs der 27 EU-Mitgliedsstaaten sowie der sechs Länder des Westbalkans statt. Im Rahmen der Europawoche sprachen wir mit der stellvertretenden Vorsitzenden der CDU/CSU-Bundestagsfraktion, Dr. Katja Leikert MdB, über die Zukunft der EU-Erweiterungspolitik, das virtuelle Gipfeltreffen und europäische Solidarität mit dem Westbalkan in Zeiten von Corona.

Безбедносни ризици и закани - третман, феноменологија и мапирање

Во издание на Фондацијата Конрад Аденауер и Факултетот за безбедност-Скопје излезе од печат публикацијата со наслов „Безбедносни ризици и закани-третман, феноменологија и мапирање” од проф. д-р Марјан Ѓуровски, проф. д-р Марјан Николовски и проф. д-р Саше Герасимоски.

Он лајн работилница: Управување со дигитални медиуми

На 23 и 24 Април Фондацијата Конрад Аденауер организираше он лајн дводневна работилница на тема: Управување со дигитални медиуми, која ја водеa Љупка Наумовска, Професор на Универзитетот за Туризам и Менаџмент – Скопје и директор и основач на Маркетинг агенција Honeybiz, како и Јури Шнолер (Juri Schnöller), Ко-основач и извршен директор на Cosmonauts & Kings.

Право и религија

Учебникот „Право и религија“ е колективен и сеопфатен труд на проф. д-р Тања Каракамишева - Јовановска и на проф. д-р Александар Спасеновски, професори на катедрата по уставно право и политички систем на Правниот факултет “Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Општествено-политички импликации од Ковид-19 кризата во Република Северна Македонија

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Мaрко Трошановски, директор на Институтот за демократија Societas Civilis во Скопје ја издадоа анализата “Општествено-политички импликации од Ковид-19 кризата во Република Северна Македонија” во која се дава осврт на општествено-политички импликации со кои се соочува земјата предизвикани од пандемијата на коронавирусот.