Публикации

ПРИРАЧНИК ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2019 ГОДИНА

Овој прирачник дава краток преглед на претседателските избори 2019 година како и историјатот на претседателските избори во земјата, нејзиниот изборен систем како и кандидатите кои учествуваат.

Гордана Силјановска оствари посета на канцеларијата на КАС

Кандидатот за претседател на ВМРО-ДПМНЕ г-ѓа Гордана Силјановска ја посети канцеларија на фондацијата и оствари средба со претставникот на КАС г-дин Јоханес Д. Раи. Тие имаа можност да дискутираат за тековните предизвици во земјата, за реформските процеси и за претстојните претседателски избори.

© Adam Jones / flickr / CC BY-SA 2.0

Mutig und europäisch: Das griechische Parlament akzeptiert „Nordmazedonien“

Wer hätte das gedacht? Ehemals stand er für „Ochi“ – griechisch für Nein; heute hat er ein „Nai“ – Ja herbeigeführt: Was immer später über Alexis Tsipras geschrieben wird, sein Abkommen mit Skopje ist historisch bedeutsam und ein positives Zeichen für Europa.

Jeder zweite Mazedonier glaubt nicht an Unabhängigkeit der Medien

In Mazedonien herrscht nur wenig Vertrauen in die Arbeit der Medien: Jeder zweite Mazedonier ist der Meinung, die Journalisten in seinem Land können nicht unabhängig berichten. Zudem fühlt sich nur ein Drittel der Bevölkerung gut über aktuelle politische Themen informiert. Generell beziehen die Mazedonier ihre Informationen über Politik überwiegend durch das Fernsehen. Außerdem gibt es ein relativ hohes Vertrauen in die EU und NATO. So lauten die Hauptergebnisse einer repräsentativen Umfrage im Auftrag des Medienprogramms Südosteuropa der Konrad-Adenauer-Stiftung.

II МАКЕДОНСКО ГЕРМАНСКИ ФОРУМ

Македонија и Германија имаат тесна и длабока соработка и одлични економски односи, а тоа е стабилна основа која ќе не држи и во иднина, беше оценето на Вториот македонско-германски форум „Градиме мостови-политики и економија“ што се одржа во Скопје во организација на фондацијата „Конрад Аденауер“ и Институтот за општествени истражувања – МК 91. Форумот се организираше по повод 25 годишнината од воспоставување на билатерални односи помеѓу двете земји.

ВЛИЈАНИЕТО НА ЗАКОНОТ ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ ПРАВА ВРЗ РАБОТАТА НА НОВИНАРИТЕ, ФОТОРЕПОРТЕРИТЕ И МЕДИУМСКИТЕ РАБ

ПРАКТИКИ И ПРЕПОРАКИ

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението на новинари на Македонија ја претставуваат публикацијата "Влијанието на законот за авторското право и сродните права врз работата на новинарите, фоторепортерите и медиумските рабoтници"

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И СОЈУЗНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЈА: 25 ГОДИНИ ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за општествени истражувања МК91 ви ја претставуваат публикацијата во чест на 25 години официјална билатерална соработка помеѓу Македонија и Германија.

ЗАЦВРСТУВАЊЕ НА ПОЛИТИЧКИОТ ДИЈАЛОГ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕГОВОРИТЕ НА МАКЕДОНИЈА ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ

Документ за јавна политика

Фондација Конрад Аденауер и Институт за демократија „Социетас Цивилис“ - Скопје го објавуваат овој документ за јавна политика кој ги разработува и дава решенија за клучните предизвици кои влијаат за подобрување на политичкиот дијалог во Македонија.

МАКЕДОНСКИОТ МОДЕЛ ЗА ВКЛУЧУВАЊЕ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО ПРИСТАПНИТЕ ПРЕГОВОРИ

Дискусија за јавни политики

Фондација Конрад Аденауер во соработка со Институт за демократија „Социетас Цивилис“ - Скопје објавуваа документ за јавни политики за моделот на водење на пристапните преговори на Македонија со Европската унија.

УЛОГАТА НА ЦИВИЛНОТО ОПШТЕСТВО ПРИ ПРОЦЕСОТ НА ИНТЕГРАЦИЈА ВО НАТО И ЕУ

Панел дискусија

На 20 септември во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Инстиутот за демократија "Социетас цивилис" се одржа панел дискусијата „Улогата на цивилното општество при процесот на интеграција во НАТО и ЕУ“ на која како почесни гости учествуваа г-а Урсула фон дер Лајен, министер за одбрана на Сојузна Република Германија и г-ѓа Радмила Шекеринска, министер за одбрана на Република Македонија.