Публикации

Војната во Украина и надворешно-политичките предизвици за ЕУ и Западен Балкан

Онлајн дискусија

На 10 март со почеток во 19:30 часот Фондацијата Конрад Аденауер организираше онлајн дискусија на тема: „Војната во Украина и надворешно-политичките предизвици на ЕУ и Западен Балкан“.

Der Russische Angriffskrieg gegen die Ukraine – Reaktionen auf dem Westbalkan

Der russische Angriff auf die Ukraine am 24. Februar 2022 hat in Europa, dem breiteren Westen aber auch weltweit für starke Reaktionen gesorgt – gerade letzteres zeigte sich in einer Resolution der Vollversammlung der Vereinten Nationen vom 2. März, als diese das russische Vorgehen mit einer überwältigenden Mehrheit von 141 gegen 5 bei 35 Enthaltungen verurteilte. Alle Länder des Westbalkan stimmten in New York für die Resolution – jedoch unterhält die Region komplizierte historische, politische, wirtschaftliche und gesellschaftliche Beziehun-gen zu Russland, aber auch zur Ukraine. Wie also haben die Menschen und politischen Institutionen der Region das Handeln Russlands aufgefasst? Welche Narrative herrschen vor? Und was ist für die Zukunft zu erwarten? Die Auslandsmitarbeiter der Konrad-Adenauer-Stiftung in Belgrad, Sarajevo, Tirana, Skopje und Zagreb berichten.

Политички систем

Универзитетски учебник

Учебникот „Политички систем“ е колективен и сеопфатен труд на проф. д-р Саво Климоски, проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова, проф. д-р Тања Каракамишева-Јовановска и проф. д-р Александар Спасеновски, од Катедрата по уставно право и политички систем на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2021)

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје ви го претставуваат истражувањето “Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската унија (2014-2021)” на авторот Иван Дамјановски

Од пофалби до разочарувања: Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон ЕУ

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје ви го претставуваат истражувањето “Од пофалби до разочарувања: 2021 Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија” на авторите Анамарија Велиновска, Иван Николовски и Мари Јеленка Кирхнер.

Презентација на Анализата на законската рамка и институционалните капацитети на локалните инспекциски служби за заштита на животната средина

На 15 февруари 2022 година се одржа презентација на „Анализата на законската рамка и институционалните капацитети на локалните инспекциски служби за заштита на животната средина“. Анализата е подготвена од страна на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за правни истражувања и анализи.

Создавање на европска општина: политика на интегритет за нула корупција

На 08 февруари 2022 година, во просториите на општината Аеродром, се одржа прес конференција на која беше означен почетокот на реализацијата на проектот: „Создавање на европска општина: политика на интегритет за нула корупција“ кој Фондацијата „Конрад Аденауер“ го реализира во соработка со Правниот факултет „Јустинијан Први“ и оваа скопска општина.

Политичка мисла бр.63

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија "Societas Civilis"-Скопје би сакале да ви го претстават 63-тото издание на списанието Политичка мисла.

Наградата за средношколско учество „НајГЛАСни!„

Фондација Конрад Аденауер и Здружение Лидери за едукација, активизам и развој со поддршка на Сојузот на средношколци, како активни поддржувачи и промотори на ученичкото учество низ изминатите години, ја воведуваат наградата за средношколско учество, како признание за активноста и работата на овие ученички тела во насока на унапредување на положбата на учениците во своите училишта и вклучување во училишните процеси.

ИЗБОРОЛОГИЈА

Преку друштвена игра до поголема политичка едукација на младите

Првата он-лајн друштвена игра за политичка едукација на македонски јазик „Изборологија“ креирана од Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението Лидери за едукација, активизам и развој (ЛЕАД) им овозможува на играчите да „влезете во чевлите“ на лидер на замислена политичка партија и да учествуваат во парламентарните избори.