Публикации

Регионална Школа 2021

Општество и Религија: Етничка припадност, Идентитет и Национализам

На 06 октомври Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии ја организираа регионалната школа “Општество и Религија: Етнички припадност, Идентитет и Национализам”.

Прирачник за локални избори во Република Северна Македонија 2021 година

Традиционално почнувајки од 2013 година, секоја изборна година, претставништвото на фондацијата Конрад Аденауер во Скопје (КАС) и Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје (ИДСЦС) подготвуваат прирачници за изборните процеси во земјата.

Chinas Einfluss auf dem Westbalkan

Zwischen Werten und Interessen

Auch auf dem Westbalkan weitet China seinen Einfluss aus und trägt sein Wertemodell in die Welt. Dies dient der Fortsetzung der Seidenstraßen-Initiative. Es entstehen Abhängigkeiten, die im Fall von Kredit-Schulden als politischer Hebel eingesetzt werden können. Zudem schaffte es China in der Pandemie, sich als enger Partner zu präsentieren, während die EU nicht als Sicherheitsnetz wahrgenommen wurde. Das Vertrauen nimmt ab. Aber auch Chinas Engagement zeigt Schwachstellen auf. Was folgt daraus?

Инструмент за претпристапна помош (ИПА III 2021-2027)

Дали ИПА III е нова шанса за продлабочување на пристапните реформи?

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат документot за јавни политики „Инструмент за претпристапна помош (ИПА III 2021-2027): Дали ИПА III е нова шанса за продлабочување на пристапните реформи?“ од авторот Драган Тилев.

5. Македонско-германски форум

30 години независност на Северна Македонија - Улогата на Собранието во демократијата

На 24 септември 2021 се одржа 5. Македонско-германски форум насловен „30 години независност на Северна Македонија – Улогата на Собранието во демократијата” во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за општествени истражувања – МК91.

30 години независност

Анализа и испитување на јавното мислење

Придружувајќи се кон одбележувањето на трите децении независност и самостојност на денешна Република Северна Македонија, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за општествени истражувања „МК91“ ја издаде публикацијата „30 години независност“.

Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво

Обука

Во пресрет на локалните избори, на 03 септември КАС реализираше обука со потенцијални кандидати за градоначалници и советници од партијата Алтернaтивa. Тема на оваа обука беше „Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво“.

Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво

Обука

На 04 септември, Фондацијата Конрад Аденауер одржа обука на тема „Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво“ за кандидати за градоначалници и некои од потенцијалните кандидати за општински советници, предложени од Алијансата за Албанците. Обуката главно беше фокусирана на теми кои се поврзани со зајакнување на капацитетите на политичарите на локално ниво, како и на теми кои се однесуваат на комуникацијата со јавноста.

Политичка академија 2021

Поттикнување на демократија на локално ниво – Градење на добри политики и стратегии за одржлив локален развој

На 1 и 2 септември, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше Политичка академија за кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ за градоначалници и носители на советничките листи на тема: „Поттикнување на демократија на локално ниво – Градење на добри политики и стратегии за одржлив локален развој“. Хибридниот настан вклучи бројни македонски и германски политичари, експерти и теоретичари од најразлични области.

Политичка мисла бр.62

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат 62-то издание на списанието Политичка мисла.