Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

„Ефектите од глобалниот тероризам и радикализам за Македонија и регионот“

семинар

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер од 22-24 јули во Охрид се одржа семинар на тема: „Ефектите од глобалниот тероризам и радикализам за Македонија и регионот".

Животот не е црно-бел, оставете простор за шаренилото!

Интервју на официјалниот претставник на Фондацијата Конрад Аденауер за Р.Македонија, г-дин Јоханес Д.Раи

Интервју за порталот Фактор

„Миграциjата на Балканот: заеднички безбедносни предизвици и начини за справување со продолжената криза”

регионална студентска конференција

Фондацијата Конрад Аденауер заедно со Факултетот за безбедност - Скопје, во Скопје и Гевгелија беше домаќин на регионалната студентска конференција на тема: „Миграцијата на Балканот: заеднички безбедносни предизвици и начини за справување со продолжената криза”. Педесетина учесници од Македонија и Грција учествуваа на конференцијата која се организираше во соработка со два универзитети од Република Грција: „Универзитетот Аристотелес (Aristotelian University of Thessaloniki) и „Шефилд Универзитетот (City College of Thessaloniki (University of Sheffield)" од Солун.

„Катедра Аденауер: Каде одиш, Европа?“

Размислување без граници

Фондацијата Конрад Аденауер и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии од 3ти до 5ти јуни во Крушево го организираа семинарот под наслов „Катедра Аденауер: Kaде одиш, Европа?“. На настанот земаа учество четириесетина студенти од различни универзитeти во земјава.

Besuch von jungen Politikerinnen der LDP (Kosovo) in der Bundesrepublik Deutschland

Auf Einladung der Konrad-Adenauer-Stiftung waren diese Woche junge Politikerinnen der LDP aus Kosovo in Berlin. Den Teilnehmerinnen wurden Denkanstöße und Anregungen zur Verbesserung der Teilhabe von Frauen in Politik und Gesellschaft im eigenen Land vermittelt. Das Besucherprogramm wurde vom Team Inlandsprogramme organisiert und von Johannes D. Rey, Leiter des Auslandsbüros Mazedonien und Kosovo, begleitet. Verantwortlich für die Durchführung von Seiten des Teams Inlandsprogramme: Ingrid Garwels.

Europa-Tag 2016

Veranstaltungsreihe anlässlich des Europa-Tages am 9. Mai

Es ist bereits Tradition geworden, dass die Konrad-Adenauer-Stiftung gemeinsam mit der Europäischen Bewegung Mazedoniens eine Reihe von Veranstaltungen anlässlich des Europa-Tages am 9. Mai durchführt.

ДЕН НА ЕВРОПА 2016

Одбележување на Денот на Европа, 9 мај

Фондацијата Конрад Аденауер традиционално ја поддржа манифестацијата која го одбележува 9 мај – „Денот на Европа" во организација на Европското Движење во Македонија.

Делегација на ЕФФ во посета на Македонија

КАС беше домаќин при посетата на претставниците на фондацијата Едуардо Фрај од Холандија (ЕФФ). За време на посетата, претставниците на ЕФФ остварија голем број на политички средби но и средби со претставници од граѓанскиот секторот со кои се разговараше за моменталната политичка ситуација и идните предизвици на Македонија особено на патот кон ЕУ.

„Europa digital: Jugendpolitik für den Fortschritt“

Demokratische Jugendgemeinschaft Europas als Gastgeber in Skopje

Die Schirmorganisation der Jugendorganisationen christdemokratischer Parteien Europas (Demokratische Jugendgemeinschaft Europas, DEMYC) war gemeinsam mit der Jugendorganisation der VMRO-DPMNE vom 7. bis 10. April Gastgeber des Forums „Europa digital: Jugendpolitik für den Fortschritt“ in Skopje. Unterstützt wurde die Veranstaltung durch die Konrad-Adenauer-Stiftung und das Wilfried Martens Zentrum für Europa-Studien (Brüssel).

„ДИГИТАЛНА ЕВРОПА: МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ ЗА НАПРЕДОК”

Демократската заедница на Европа, домаќин во Скопје

Интернационалната чадор организација на младинските ограноци на демохристијански, конзервативни истомисленички партии во Европа (Демократската младинска заедница на Европа DEMYC) во соработка со Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ, а со поддршка на Фондацијата Конрад Аденауер и Вилфред Мартенс Центарот за Европски студии од 7ми до 10ти април во Скопје беше домаќин на настанот со наслов „Дигитална Европа: Младински политики за напредок’’.