Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

ЗЕМИ ЗДИВ И РАЗМИСЛИ!

Ни претставува задоволство да ги објавиме првите цртежи на двајца млади артисти, Јана Јакимовска и Анила Бериша, кои беа избрани на конкурсот за цртежи/кратки комични стрипови.

Studien- und Dialogprogramm für Politiker und Parlamentarier aus der Republik Mazedonien

Auf Einladung der Konrad-Adenauer-Stiftung sind in dieser Woche Politiker und Parlamentarier aus der Republik Mazedonien zu Gast in Berlin. Zur Förderung einer kultivierten politischen Auseinandersetzung und Streitkultur in Mazedonien soll über die Wichtigkeit des politischen Dialogs, politischer Kultur und Kommunikation gesprochen werden. Das Besucherprogramm wurde vom Team Inlandsprogramme organisiert und wird von Johannes Rey, Leiter des Auslandsbüros Mazedonien und Kosovo, begleitet. Verantwortlich für die Durchführung von Seiten des Teams Inlandsprogramme: Ingrid Garwels.

Кристиан Кремер во посета на Македонија

КАС беше домаќин при посетата на г-дин Кристиан Кремер, заменик генерален секретар на Европската народна партија (EPP). За време на посетата г-дин Кремер се сретна со високи државни претставници од земјата со кои разговараше за моменталната политичка ситуација и идните предизвици на Македонија на патот кон ЕУ.

Macedonian–German Forum

Equal partnership is a key for successful cooperation

On the occasion of the 15th anniversary of the foundation in Macedonia, KAS organized the first Macedonian–German Forum under the topic “Political education as the basis of democracy: 15 years Konrad-Adenauer-Stiftung in Macedonia”. The KAS office was pleased with the presence of Michael Thielen, the Secretary General of KAS who was the guest of honor at the celebration of the anniversary.

Учениците од СУГС "Никола Карев" креираа сопствен модел на функционирање на Училишната заедница

СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ НА УЧИЛИШНА ЗАЕДНИЦА

Овој пилот проект е имплементиран од Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Младите можат и има за цел да ги зајакне капацитетите на учениците во создавање на одржлив модел на училишна заедница кој понатаму ќе може да се реплицира.

КАТЕДРА АДЕНАУЕР 2015

“Миграциите и ЕУ – Што се случува во Европа?”

Фондацијата Конрад Аденауер и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии, Правниот факултет "Јустинијан Први" и Институтот "Макс ван дер Штул" при Универзитетот на Југоисточна Европа организираа серија на предавања под заеднички наслов "Катедра Аденауер 2015".

Реализирана 7-та тренинг симулација “Визии и желби за Европа”

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии и ЦИВИК институтот ја имплементираа 7-та по ред тренинг симулација ”Визии и желби за Европа” во СОУ “Ванчо Прке” – Виница од 16-18 октомври.

“Младите за развој: Зајакнување на генерацијата Е"

EDS го одржа првиот работен состанок во Скопје

Официјалната студентската организацијата на Европската народна партија, EDS (European Democratic Students) заедно со Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ го организираа првиот состанок на советот на организацијата за работната 2015/2016 година под работен наслов “Младите за развој: Зајакнување на генерацијата Е". Настанот беше одржан во Скопје, од 29 септември до 4 октомври со финансиска и организациска поддршка на Фондацијата Конрад Аденауер претставништвото во Скопје и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии од Брисел.

Schüler aus Ohrid formulieren ihre Wünsche und Visionen für Europa

Eines der Hauptziele der Konrad-Adenauer-Stiftung ist die Förderung der Werte der EU und die Integration Mazedoniens in die europäische Gemeinschaft. Aufbauend auf diesen Zielen organisierte die KAS vom 25. - 27. September das Simulationsspiel "Visionen und Wünsche für Europa", an dem 37 Schüler der OSU "Kliment Ohridski"-Schule in Ohrid teilnahmen.

Средношколците во Охрид ги изразија своите визии и желби за Европа

Една од главните цели на фонацијата Конрад Аденауер е промоцијата на вредностите на ЕУ како и интеграцијата на Македонија во истата. Во тој контекст, КАС ја имплементираше тренинг симулацијата "Визии и желби за Европа" за 37 ученици од СОУ "Климент Охридски" во Охрид од 25-27 септември.