Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

Зајакнување на Училишната заедница во СУГС Никола Карев

Фондацијата Конрад Аденаеуер во соработка со Младите можат започнаа со реализирање на првиот пилот проект од ваков вид со цел да ги зајакнат капацитетите на постоечката училишна заедница во СУГС Никола Карев. Целта на проектот е да ги поттикне студентите да ја подобрат работата и да создадат функционален и одржлив модел на училишната заедница.

Промоција на публикација "Политички дијалог"

Во контекст на моменталната политичка криза во Македонија, фондацијата Конрад Аденаеуер и институтот за демократија "Социетас Цивилис" организираа дискусија на тема: "Политичка култура и недостаток на политички дијалов во Република Македонија" во хотелот Stone Bridge, на 17 септември во Скопје.

Sommerschule "Religion, Ethnizität, Nationalismus"

Religion, ethnische Zugehörigkeit und Nationalismus – Themen von großer Bedeutung für die Vielfalt in Mazedonien

Летна европска академија

МОМЕНТАЛНИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ НА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА - НАЈДОБРИ ПРИМЕРИ НА ГРАЃАНСКО УЧЕСТВО

Млади луѓе од Западниот балкан дискутираа за моменталните предизвици на Европската интеграција

Research papers

Summer school "Religion, Ethnicity and Nationalism"

Over thirty young students from Macedonia participated at the Summer school titled as "Religion, Ethnicity and Nationalism", which was organized by the Konrad Adenauer Foundation in cooperation with the five religious communities and the University "Euro-Balkan" in the period between 15-19 September 2014 in Skopje.

Studien- und Dialogprogramm für Parlamentarier aus der Republik Mazedonien

Inlandsprogramme der Konrad-Adenauer-Stiftung

Anlässlich eines vom Team Inlandsprogramme organisierten Besucherprogramms besucht diese Woche die o. g. Delegation in Begleitung von unserer Leiterin des Auslandsbüros in Mazedonien, Frau Anja Czymmeck, Berlin und Brüssel.

Conclusions of the conference ENERGY POVERTY IN MACEDONIA AND THE REGION (macedonian version)

Held on 09.10.2013 in Skopje, Macedonia

The Konrad Adenauer Stiftung in cooperation with the Think-Tank Analytica organized an regional conference with the title “ENERGY POVERTY IN MACEDONIA AND THE REGION ” in Skopje on 09th of October 2013. In the following a summary of the main standpoints, conclusions and recommendations of the participants is given.

Schlussfolgerungen der Konferenz ENERGIEARMUT IN MAZEDONIEN UND DER REGION

durchgeführt am 09.10.2013 in Skopje, Mazedonien

Die Konrad Adenauer Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Think-Tank Analytica organisierte am 09 Oktober 2013 in Skopje eine regionale Konferenz mit dem Titel "ENERGIEARMUT IN MAZEDONIEN UND DER REGION". Als Ergebnis der Konferenz finden Sie eine Zusammenfassung der wichtigsten Standpunkte, Schlussfolgerungen und Empfehlungen der Teilnehmer.

KAS / Urban

„Nach-Mauer-Europa“ gemeinsam gestalten

Herman Van Rompuy, Präsident des Europäischen Rates, hielt die vierte Europa-Rede der Konrad-Adenauer-Stiftung

Der Präsident des Europäischen Rates, Herman Van Rompuy, hat sich in Berlin anlässlich der vierten Europa-Rede davon überzeugt gezeigt, dass Europa gestärkt aus der Krise hervorgehen wird. Notwendig dafür seien weitere Reformanstrengungen in allen Mitgliedstaaten einschließlich den Nordländern. „Gemeinsam gestalten wir das `Nach-Mauer-Europa`“, rief Van Rompuy im Allianz Forum die 600 anwesenden Gäste auf.

Conclusions of the conference STRATEGIES ON REGIONAL ENERGY SECURITY-ENERGY POLICY IN TIMES OF CLIMATE CHANGE

held on 12.-13.12.2011 in Bitola, Republic of Macedonia

On the occasion of promoting the latest issue of the magazine “Political thought” titled “Strategies for Regional Energy Security”, the Konrad Adenauer Stiftung in cooperation with the Institute for Democracy “Societas Civilis” Skopje and the NGO FRONT 21/42 organized an international conference with the title “Strategies for Regional Energy Se-curity-Energy Policy in Times of Climate Changes” in Bitola on 12-13 December 2011. In the following a summary of the main standpoints, conclusions and recommendations of the participants is given.