Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

European economic integration:

IPA Funds to stimulate economic transition and support a market economy

11th Expert Forum

20 years after the fall of the Berlin Wall: lessons for the Balkans

Macedonian and Greek students come together to discuss the "walls" remaining in our heads

50 students from two countries, 5 universities and 6 nationalities came together on 14 November in FON-University Skopje to discuss on how to overcome today's walls.

Jubiläumspublikation des KAS-Rechtsstaatsprogramm

Fachgespräch zum Auftakt einer Veranstaltungsreihe

„Das Thema Verfassungsgerichtsbarkeit betrifft jeden, der sich politisch engagiert“. Mit diesen Worten hat die Botschafterin der Bundesrepublik Deutschland in Mazedonien, Ulrike Maria Knotz, ihr Grußwort im Rahmen des Fachgesprächs „Verfassungsgerichtsbarkeit“ eröffnet, das das Rechtsstaatsprogramm Südosteuropa der KAS mit dem Verfassungsgericht der Republik Mazedonien in Skopje (Mazedonien) am 25.09.2009 ausgerichtet hat. Das Fachgespräch fand im Rahmen der von der Deutschen Botschaft und dem Goethe-Institut organisierten Deutschlandwochen statt.

Political Parties and their responsibility for Europe – Germany and Macedonia

On the occasion of the visit of the members of the German Bundestag Kolbow (SPD) & Lämmel (CDU), the KAS organised together with the Friedrich Ebert Foundation a high-level panel-discussion.Germany & Macedonia nurse close economic, cultural & political relations. The visit of two German MPs confirms the interest of the political parties in Germany for further improvement of bilateral relations & fostering a political dialogue between the two countries, but also among the political parties. This is a prerequisite for building an open democratic culture & movinbg closer to European values.

VI International Macedonian-Greek Student Conference

Identifying common Balkan concerns in an era of global crisis

Despite the political deadlock on the name row between Macedonia and Greece, students & professors from both countries joined together with their colleagues from several Universities in Macedonia to work & exchange views on common Balkan concerns - from political difficulties to the economic crisis. The 20th anniversary years of the fall of the Berlin wall served as a perfect example for what lessons the leaders of both countries should keep in mind, as the European idea continues to evolve: mutual respect & open minds, as Vice-Primeminister Bocevski declared at the start of the event.

20 Years after the fall of the Berlin wall and 18 years of independence of Macedonia

Challenges in Contemporary Foreign Policy

At the panel-discussion achievements and challenges in the foreign policy of the decision-makers in Germany, Macedonia and USA during the past two decades and after the end of the Cold War were analysed. Additionally, the experts present discussed current policy issues in the context of global security threats and EU- and NATO-expansion. The current Deputy Minister for Foreign Affairs of Macedonia, previous Foreign Ministers, ambassadors and experts from Macedonia and abroad were invited to exchange experiences and present their views on the topic.

20 Jahre Mauerfall:Vergangenheitsaufarbeitung und Lustration in Deutschland und auf dem Balkan

Aus Anlass des 20. Jahrestages des Mauerfalls hat die KAS-Skopje vom 26. bis 30. April 2009 in Cadenabbia mazedonische Parlamentsabgeordnete & Experten eingeladen, um zusammen mit Bundestagsabgeordneten & Fachleuten aus Deutschland über aktuelle Herausforderungen bei der Vergangenheitsbewältigung auf dem Balkan zu diskutieren.

“Market economies under pressure – Is there light at the end of the tunnel?”

Konrad-Adenauer-Stiftung in cooperation with the European Business Association of Macedonia

Elections and Governance

Implementing Democracy in Macedonia and in Europe

Rundtischgespräch

60 Jahre deutsches Grundgesetz

Verfassungen in Westeuropa und auf dem Balkan als Grundstein für Demokratie und Rechtsstaat

Anläßlich des 60-jährigen Jubiläums der Bundesrepublik Deutschland und des deutschen Grundgesetzes hat die Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit der Staatlichen Universität Tetovo als Gastgeber einen Workshop organisiert, an dem 80 Studenten der Politik- und Rechtswissenschaften der staatlichen und privaten Universitäten aus Tetovo und Skopje teilgenommen haben.