Настани

Heute

мар.

2023

-

апр.

2023

ausgebucht
Политичка академија 2023
Лидери за иднината

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

Катедра Аденауер 2021

На 14 и 17 декември, КАС во соработка со Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел, Институтот за општествени истражувања – МК91 од Скопје, Универзитетот за туризам и менаџмент – Скопје и Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип организираа две предавања во рамките на Катедра Аденауер 2021.

Општините и успешната поддршка на стопанството

На 09.12.2021 Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) и Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение ја организираа панел дискусијата на тема: Општините и успешната поддршка на стопанството. Целта на настанот беше да се понуди подиум на кој новоизбраните градоначалници ќе имаат можност да ги претстават своите приоритетни проекти пред компаниите-членки на Македонско-Германското стопанско здружение, но и да се информираат за потребите на бизнис секторот.

Регионална Школа 2021

Општество и Религија: Етничка припадност, Идентитет и Национализам

На 06 октомври Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии ја организираа регионалната школа “Општество и Религија: Етнички припадност, Идентитет и Национализам”.

5. Македонско-германски форум

30 години независност на Северна Македонија - Улогата на Собранието во демократијата

На 24 септември 2021 се одржа 5. Македонско-германски форум насловен „30 години независност на Северна Македонија – Улогата на Собранието во демократијата” во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за општествени истражувања – МК91.

Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво

Обука

Во пресрет на локалните избори, на 03 септември КАС реализираше обука со потенцијални кандидати за градоначалници и советници од партијата Алтернaтивa. Тема на оваа обука беше „Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво“.

Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво

Обука

На 04 септември, Фондацијата Конрад Аденауер одржа обука на тема „Зајакнување на демократските капацитети на локално ниво“ за кандидати за градоначалници и некои од потенцијалните кандидати за општински советници, предложени од Алијансата за Албанците. Обуката главно беше фокусирана на теми кои се поврзани со зајакнување на капацитетите на политичарите на локално ниво, како и на теми кои се однесуваат на комуникацијата со јавноста.

Политичка академија 2021

Поттикнување на демократија на локално ниво – Градење на добри политики и стратегии за одржлив локален развој

На 1 и 2 септември, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше Политичка академија за кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ за градоначалници и носители на советничките листи на тема: „Поттикнување на демократија на локално ниво – Градење на добри политики и стратегии за одржлив локален развој“. Хибридниот настан вклучи бројни македонски и германски политичари, експерти и теоретичари од најразлични области.

Иднината на медиумите - Младите новинари како шанса за нова ера на медиуми со интегритет и влијание

Работилница

КАС во соработка со Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) организираше тридневна работилница насловена како „Младите новинари како шанса за нова ера на медиуми со интегритет и влијание“.

Законодавните политики наспроти економските, политичките и општествените предизвици од 2021

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Од 28 до 30 мај во Охрид, КАС во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ организираше тридневен семинар за пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата. Хибридниот настан вклучи бројни македонски и германски политичари и експерти од најразлични области.

Иднината на Европа и иднината на проширувањето

9 Мај – Денот на Европа

На 19 мај, КАС во соработка со Европското движење во Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската унија организираа хибриден настан на тема „Иднината на Европа и иднината на проширувањето“ како завршна манифестација во рамки на овогодишното одбележување на 9 Мај – Денот на Европа.