Asset Publisher

Настани

Asset Publisher

Asset Publisher

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Asset Publisher

Event

Ден на Европа 2024

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

Денот на европското обединување – 9 Мај, Европското движење во Република Северна Македонија во партнерство со Фондацијата Конрад Аденауер ќе го одбележат на 04 јуни (вторник) со почеток од 11.00 часот.

Diskussion

Дали Северна Македонија е ранлива на економски притисок од НР Кина?

Панел дискусија и промоција на публикација

Фондацијата Конрад Аденауер, Правниот Факултет “Јустинијан Први”-Скопје и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА организираат панел дискусија и промоција на публикација со наслов “Со надеж за најдобро, подготвени за најлошо: Дали Република Северна Македонија е ранлива на економски притисок од Народна Република Кина? ”.

Workshop

ausgebucht

Регионална студентска размена

Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии

Од 05 до 07 април во Дојран, Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Машинскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје и Градежен факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун, организира регионална студентска работилница на тема “Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии”.

Workshop

ausgebucht

Стратешко планирање за политички промени 2024

Работилница

Во рамки на богатата соработка, КАС и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираат тридневен настан наменет за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ и членовите на Извршниот комитет, со цел дискусии и стратешко планирање за активностите на ВМРО-ДПМНЕ во наредниот период. Настанот ќе се одржи од 23 до 25 февруари во Велес.

Workshop

ausgebucht

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Успешни стратегии и предизвици

Тренинг-семинар на високо ниво, наменет за пратениците во македонското Собрание од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата.

Workshop

ausgebucht

Политичка академија 2024

Важноста на ефективната комуникација во градењето успех

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ од 09 до 11 февруари во Крушево ја организираат Политичката академија 2024 насловена како „Важноста на ефективната комуникација во градењето успех“.

Workshop

ausgebucht

Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа

Тренинг наменет за стипендистите на КАС

Фондацијата Конрад Аденауер организира еднодневен тренинг со наслов “Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа”, наменет за јакнење на капацитетите на млади професионалци и студенти кои се дел од мрежата на стипендисти на КАС. Активноста ќе се одржи во просториите на Фондацијата и има за цел да ги обучи учесниците за практична и ефективна примена на придобивките од Chat GPT 3.5 и 4.0 во нивниот секојдневен и професионален живот, укажувајќи на неговите можности, ограничувања и најдобра пракса.

Event

ausgebucht

Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа

Обука за градоначалници

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 Октомври во Скопје, организира еднодневен тренинг-семинар за градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ на тема „Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа“.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2023: „Лидери за иднината“

Финален модул на Политичката академија

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 и 29 октомври во Скопје го организираат финалниот модул на Политичката академија на тема „Економското лидерство во Европа за време на руската воена агресија во Украина“.

Diskussion

Катедра Аденауер 2023

ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици

На 19 октомври, со почеток од 11.00 часот на Правниот факултет во Штип, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Академијата за Европски интеграции од Скопје и Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип ја организираат „Катедра Аденауер 2023“ на тема „ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици“.

Asset Publisher

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

Демократијата во Европа – 30 години по Мастришкиот договор: Нови прашања за европската иднината и дилемите поврзани со проширувањето

На 19 мај во организација на КАС, Европското движење на Република Северна Македонија и Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел, се одржи манифестација во чии рамки се одбележа Денот на Европа – 9 Мај.

Ефективни зелени и економски политики на локално ниво - Создавање на модерни општини

Од 06 до 08 мај, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше обука за градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Ефективни зелени и економски политики на локално ниво - Создавање на модерни општини“. Овој настан опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни и странски експерти и теоретичари од областа на локалната самоуправа.

Попис 2021: Приказ на мултиетничкиот и мулти-религискиот карактер на општеството

На 09 мај се одржа дискусијата ”Попис 2021: Приказ на мултиетничкиот и мулти-религискиот карактер на општеството”. Настанот беше организиран од фондацијата Конрад Аденауер во блиска соработка со Православниот Богословски Факултет ”Св. Климент Охридски” и Факултетот за Исламски Науки од Скопје. Учество земаа околу четириесетина учесници, студенти по теолошки науки, претставници од верските заедници, експерти од областа на религијата и други заинтересирани кои заедно ги дискутираа резултатите од спроведениот попис.

Катедра Аденауер 2022 година

На 5 и 13 април, КАС во соработка со Центар за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел, Институтот за општествени истражувања - МК91 од Скопје, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола и Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип организираше две предавања во рамки на Катедрата Аденауер 2022 година.

Безбедност на онлајн медиуми

Работилница

КАС во соработка со Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) организираше тридневна работилница за унапредување на вештините за дигитална безбедност на новинарите насловена како „Безбедност на онлајн медиуми“.

Актуелните безбедносни предизвици и ризици за Северна Македонија и регионот

Презентација на книга и академска дискусија

На 9 март Фондацијата Конрад Аденауер и Универзитетот Св. Климент Охридски од Битола организираа академска дискусија на тема "Актуелните безбедносни предизвици и ризици за Северна Македонија и Регионот", во рамки на која промовирана публикација со наслов “Основи на безбедност – концепциски безбедносни пристапи” во авторство на проф. д-р Марјан Ѓуровски.

Војната во Украина и надворешно-политичките предизвици за ЕУ и Западен Балкан

Онлајн дискусија

На 10 март со почеток во 19:30 часот Фондацијата Конрад Аденауер организираше онлајн дискусија на тема: „Војната во Украина и надворешно-политичките предизвици на ЕУ и Западен Балкан“.

Презентација на Анализата на законската рамка и институционалните капацитети на локалните инспекциски служби за заштита на животната средина

На 15 февруари 2022 година се одржа презентација на „Анализата на законската рамка и институционалните капацитети на локалните инспекциски служби за заштита на животната средина“. Анализата е подготвена од страна на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за правни истражувања и анализи.

Создавање на европска општина: политика на интегритет за нула корупција

На 08 февруари 2022 година, во просториите на општината Аеродром, се одржа прес конференција на која беше означен почетокот на реализацијата на проектот: „Создавање на европска општина: политика на интегритет за нула корупција“ кој Фондацијата „Конрад Аденауер“ го реализира во соработка со Правниот факултет „Јустинијан Први“ и оваа скопска општина.

Катедра Аденауер 2021

На 14 и 17 декември, КАС во соработка со Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел, Институтот за општествени истражувања – МК91 од Скопје, Универзитетот за туризам и менаџмент – Скопје и Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип организираа две предавања во рамките на Катедра Аденауер 2021.