Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Forum

Европската унија 60 години од потпишувањето на Римскиот договор: Дали Македонија оди кон Европа?

Со поддршка на КАС, Европското движење на Македонија ја организира панел дискусијата во чест на 60 години од потпишувањето на Римскиот договор (29.03.1957) на тема: ЕУ 60 години од потпишувањето на Римскиот договор: Дали Македонија оди кон Европа?

Workshop

ausgebucht

Зајакнување на Училишната заедница на СОУ "Кочо Рацин" - Велес

Овој проект е имплементиран од Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението LEAD и има за цел да ги зајакне капацитетите на учениците во создавање на одржлив модел на Училишна заедница, што понатаму ќе може да се реплицира.

Event

ausgebucht

Interreligious Classroom

The perceptions of the citizens on religion and its role in multi confessional society

The Konrad-Adenauer-Stiftung in close cooperation with the Faculty of Orthodox Theology and Faculty of Islamic Science is organizing Interreligious Classroom which will take place on 14th March at the Hotel Marriot in Skopje.

Event

ausgebucht

Mеѓурелигиски час

Перцепциите на граѓаните за религијата и нејзината улога во мултиконфесионалните општества

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Православниот Богословски Факултет и Факултетот за Исламски Науки, на 14ти март во хотелот Мериот во Скопје организира Меѓурелигиски Час.

Seminar

ausgebucht

САМОРЕГУЛАЦИЈА КАКО ОСНОВЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА СЛОБОДНИ МЕДИУМИ

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) организираат работилница под наслов “Саморегулацијата како основен предуслов за слободни медиуми”

Event

ausgebucht

Mеѓурелигиски час

Улогата на верските заедници во развојот на младите

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Православниот Богословски Факултет и Факултетот за Исламски Науки, на 30ти ноември во хотелот „Стоун Бриџ“ во Скопје организира Меѓурелигиски Час.

Diskussion

„Пречистување на отпадни води“

тркалезна маса

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Вилфред Мартенс Центарот за Европски Студии од Брисел и еколошката младинска организација Гоу Грин Скопје, организираат тркалезна маса на тема „Прeчистување на отпадни води“.

Event

ausgebucht

Меѓународна конференција „Европските вредности и безбедносните ризици во справување со мигрантската и бегалската криза“

Перспективата на граѓанското општество

Конференцијата ќе се одржи во Амфитеатарот на Министерството за надворешни работи.

Studien- und Informationsprogramm

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА УЧИЛИШНАТА ЗАЕДНИЦА ВО СУГС "РАДЕ ЈОВЧЕВСКИ - КОРЧАГИН"

Фондација Конрад Аденауер, во соработка со СУГС Раде Јовчевки - Корчагин, започна со реализирање на проект кој има за цел да ја зајакне постоечката Училишна заедница на средното училиште Раде Јовчевки - Корчагин.

Seminar

ausgebucht

„Религија, етницитет, национализам“

регионална летна школа

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Универзитетот „Евро Балкан“ Скопје и „Вилфред Мартенс“- Центар за европски студии ја организираат третата летна школа „Религија, етницитет, национализам“.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.