Настани

Seminar

ausgebucht

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, организираат тридневна обука на тема „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што ќе се одржи од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Workshop

ausgebucht

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

КАС во соработка со Правниот факултет „Јустинија Први“ на 6 септември 2022 година организира еднодневна обука наменета за администрацијата во општина Аеродром, како последна активност во рамки на проектот „Создавање европска општина: политика на интегритет за 0 корупција“.

Seminar

ausgebucht

Регионална Летна Школа 2022

Општество и религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Фондацијата Конрад Аденауер во блиска соработка со Центарот за Европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел ја организираат регионалната летна школа "Општество и религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам". Настанот ќе се одржи во периодот од 23.-26. август 2022 во Скопје.

Event

Поттикнување на женското лидерство и женското учество во политиката и демократијата

Панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер во партнерство со Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел на 13 јуни (понеделник) со почеток од 11.00 часот ја организираат панел дискусијата на тема „Поттикнување на женското лидерство и женското учество во политиката и демократијата“.

Event

Ден на Европа 2022

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

Денот на европското обединување – 9 Мај, Европското движење во Република Северна Македонија во партнерство со Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел на 19 мај (четврток) со почеток од 11.00 часот ќе го одбележат со повеќе активности од работен и свечен карактер.

Seminar

ausgebucht

Ефективни зелени и економски политики на локално ниво - Создавање на модерни општини

Обука за градоначалници

Од 06 до 08 мај во Прилеп, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организира обука за градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Ефективни зелени и економски политики на локално ниво - Создавање на модерни општини“.

Event

Катедра Аденауер 2022

Безбедност, трговија и меѓународно право - можно влијание од руската агресија врз Украина

На 13 април, со почеток од 11.00 часот на Правниот факултет во Штип, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Институтот за општествени истражувања – МК91 од Скопје и Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип организираат хибриден настан „Катедра Аденауер 2022: Безбедност, трговија и меѓународно право - можно влијание од руската агресија врз Украина“

Seminar

ausgebucht

Регионална школа за безбедност 2022: Екстерните актери и нивното влијание на регионалната безбедност и евро-интегративниот процес на регионот Западен Балкан

во организација на Фондацијата Конрад Аденауер, Универзитетот Св. Климент Охридски – Битола и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс – Брисел

Event

Катедра Аденауер 2022

ЕУ по руската инвазија – нов потенцијал за забрзан пристапен процес на Западен Балкан?

На 05 април, со почеток од 11.30 часот во Офицерскиот дом во Битола, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Институтот за општествени истражувања – МК91 од Скопје и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола ја организираат „Катедра Аденауер 2022: ЕУ по руската инвазија – нов потенцијал за забрзан пристапен процес на Западен Балкан?“.

Workshop

ausgebucht

Безбедност на онлајн медиумите

Работилница

Во организација на КАС и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во период од 24 до 26 март 2022 година во Битола ќе се одржи работилница на тема „Безбедност на онлајн медиумите“.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.