Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

ausgebucht

HERAUSFORDERUNGEN DER VERGANGENHEITSAUFARBEITUNG IN DER REPUBLIK MAZEDONIEN

Die Recom Initiative In Mazedonien

Die KAS, der Center for Research and Policy Making (CRPM) und die Coaltion for RECOM laden Sie zu dieser Diskussionsrunde mit dem Titel "Die Herausforderungen der Vergangenheitsaufarbeitung in Mazedonien" ein.

Diskussion

ausgebucht

THE CHALLENGES OF DEALING WITH THE CONFLICT PAST IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

Increasing the public awareness and support for the RECOM initiative

The KAS together with the Center for Research and Policy Making and the Coalition for RECOM have the honour to invite you to a Roundtable discussion on the topic “The challenges of dealing with the conflict past in R. Macedonia”.

Diskussion

EU POLICY DIALOGUES

DEMOKRATIE IN DER EU UND DIE ROLLE DER NATIONALEN PARLAMENTE

Die Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit Wilfried Martens Centre for European Studies, Center for Research and Policy Making und dem Wissenschaftlichen Institut Max van der Stoel organisiert eine Sachdiskussion an der SEE University.

Workshop

ausgebucht

Verhinderung von Hassreden in den Online-Medien

Die Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Partner Journalistenverband der Republik Mazedonien organisiert den Workshop „Verhinderung von Hassreden in den Online-Medien“

Workshop

ausgebucht

Workshop with representatives from the Macedonian Orthodox Church

Improving the religious communities' representatives' capacity and skills for public relations in the public media

The project “Improving the religious communities’ representatives’ capacity and skills for public relations in the public media” consists of three phases:

Workshop

ausgebucht

Vorbereitung für bilaterales Screening für den Bereich der Justiz im Rahmen des Kapitels 23

Stärkung der institutionellen und operativen Kapazitäten der Arbeitsgruppe 23

Die Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Partner ZENITH organisiert den Workshop „Vorbereitung für bilaterales Screening für den Bereich der Justiz im Rahmen des Kapitels 23 – Justiz und Menschenrechte”

Workshop

ausgebucht

Workshop with representatives from the Islamic Religious Community

Improving the religious communities' representatives' capacity and skills for public relations in the public media

The project “Improving the religious communities’ representatives’ capacity and skills for public relations in the public media” consists of three phases:

Seminar

Energiesicherheit auf dem westlichen Balkan - Handlungsmöglichkeiten und Herausforderungen

Die Konrad-Adenauer Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Partner Analytica organisiert die Konferenz „Energiesicherheit auf dem westlichen Balkan - Handlungsmöglichkeiten und Herausforderungen “

Diskussion

EU POLICY DIALOGUES

THE EU CURRENT PUBLIC POLICIES

The Konrad-Adenauer-Stiftung, the Wilfried Martens Centre for European Studies, the Center for Research and Policy Making and the Scientific Institute Max van der Stoel at the SEEU are organizing a lecture entitled The EU current public policies.

Diskussion

ausgebucht

HERAUSFORDERUNGEN DER VERGANGENHEITSAUFARBEITUNG IN DER REPUBLIK MAZEDONIEN

Die Recom Initiative In Mazedonien

Die KAS, der Center for Research and Policy Making (CRPM) und die Coaltion for RECOM laden Sie zu dieser Diskussionsrunde mit dem Titel "Die Herausforderungen der Vergangenheitsaufarbeitung in Mazedonien" ein.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.