Настани

Seminar

ausgebucht

Visions and Wishes for Europe

SIMULATION GAME

The simulation game on European Institutions and the negotiation process will be organized by KAS in cooperation with the Wilfried Martens Centre for European Studies and CIVIC.

Seminar

ausgebucht

Wünsche und Visionen für Europa

Simulationsspiel

Das Simulationsspiel rund um die europäischen Institutionen und den Erweiterungsprozess wird in Kooperation mit dem Wilfried Martens Centre for European Studies und dem Civic Institute for International Education veranstaltet.

Event

Energiemarkt Südosteuropa 2014

Konferenz

Aktuelle Herausforderungen meistern und langfristige Ziele gemeinsam mit Europa erreichen.Die internationale Konferenz wird gemeinsam mit Evroenergie organisiert.

Seminar

"Religion, Ethnie und Nationalismus"

Sommerschule

Die KAS veranstaltet mit der “Euro-Balkan” University, und den 5 Religionsgemeinschaften Mazedoniens in der Zeit vom 15 - 19 Sept. 2014 eine Sommerschule zur Förderung des interethnischen und interreligiösen Dialogs.

Event

ENERGY POLICY – NEEDS (GASIFICATION, LEGAL FRAMEWORK)

CONFERENCE

The conference is organized by the Konrad Adenauer Foundation (KAS) Skopje and the Macedonian Centre for Energy Efficiency (MACEF) as part of the EU Sustainable Energy Week, 23-27 June 2014.

Event

ENERGY OPPORTUNITIES FOR REPUBLIC OF MACEDONIA

PANEL DISCUSSION AND CLEAN ENERGY FAIR

The event is organized by the Konrad Adenauer Foundation (KAS) Skopje and the environmental association Go Green, during the EU sustainable energy week, 23 – 27 June 2014.

Seminar

ausgebucht

POLITISCHE AKADEMIE

Förderung der jungen Mandatsträger auf lokaler Ebene

Die Politische Akademie wird in Zusammenarbeit mit dem Pavel-Shatev-Institute, Skopje und der Eduardo-Frei-Stiftung aus den Niederlanden organisiert. Die Akademie richtet sich an junge Mandatsträger auf lokaler Ebene.

Diskussion

ausgebucht

Die Rechte zukünftiger Generationen - Wege zum Erfolg!

ROUND TABLE DISCUSSION

Die Podiumsdiskussion "Die Rechte zukünftiger Generationen - Wege zum Erfolg! wird in Zusammenarbeit mit der European Democrat Students (EDS)organisiert.

Diskussion

EU POLICY DIALOGUES

THE FUTURE OF THE EU ENLARGEMENT

The Konrad-Adenauer-Stiftung, the Wilfried Martens Centre for European Studies, the Center for Research and Policy Making and the Faculty of Social Studies – FON are starting with organization of lectures with common title "EU Policy Dialogues".

Event

PROBLEME UND KONSEQUENZEN DES KLIIMAWANDELS

Konferenz

Die Konferenz wird von der Konrad Adenauer Stiftung (KAS) in Zusammenarbeit mit der Umwelt-NGO Go Green sowie der Französischen Botschaft in Skopje und mit Unterstützung des Mazedonischen Umweltsministeriums ausgerichtet.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.