Настани

Diskussion

Außenpolitik und Aspekte der internationalen Diplomatie

Drei Jahrzehnte mazedonische Diplomatie

Minister und Experten auf dem Gebiet der Außenpolitik und Diplomatie diskutieren ihre Ansichten über die Erfahrungen aus der Vergangenheit und über die zukünftigen Herausforderungen und Perspektiven der Republik Mazedonien in diesem Bereich.

Diskussion

How does Macedonia’s energy future look like? And how does European Union’s energy future look like?

EU Sustainable Energy Week

On the occasion of the EU Sustainable Energy Week (EUSEW) the Konrad-Adenauer-Stiftung, the ecological association Go Green and the French Embassy in Macedonia are organizing an open debate.

Diskussion

Wie sieht die Energiezukunft Mazedoniens aus? Und wie sieht die EU Energiezukunft aus?

EU-Woche für nachhaltige Energie

Anlässlich der EU-Woche für nachhaltige Energie organisiert die Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit der Umwelts-NGO Go Green und der Französischen Botschaft in Mazedonien eine Diskussionsrunde.

Seminar

Relations between the Religious communities and the state

Different religions-same interest and common values

The KAS in cooperation with the five Religious Communities, the Center for European Studies and NGO creACTive are organizing a seminar on the topic 'Relations between the Religious communities and the state' on 08 June 2013 in Bitola, Macedonia.

Workshop

Relations between the Religious communities and the Media

The KAS in cooperation with the five Religious communities and the Association of Journalists of Macedonia are organizing a workshop on the topic 'Relations between the Religious Communities and the Media' on 07.06.2013 in Bitola, Macedonia.

Workshop

Welt-Umwelt-Tag

Denken, Essen – Energiesparen

Anlässlich des Welt-Umwelt-Tages am 5. Juni organisiert der KAS zusammen mit dem Jugend NGO "Go Green" und dem Französischen Kulturzentrum einen Workshop zum Thema „Denken, Essen – Energiesparen“.

Seminar

Brückenbauen zwischen Politik und Zivilgesellschaft

Stärkung der Beteiligung von Jugendlichen auf kommunaler Ebene

Ziel des Seminars ist es, die Vertreter der Zivilgesellschaft im Jugendbereich und der politischen Jugendorganisationen aus Ohrid, Struga und Resen zu versammeln, um die Herausforderungen, mit denen Jugendlichen konfrontiert sind, zu diskutieren

Seminar

ausgebucht

Wünsche und Visionen für Europa

Simulationsspiel

Das Simulationsspiel rund um die europäischen Institutionen und den Erweiterungsprozess wird in Kooperation mit dem Centre for European Studies und dem Civic Institute for International Education veranstaltet.

Event

Catedra Adenauer: Der EU-Erweiterungsprozess in Südosteuropa

Vorlesungsreihe

Im Rahmen der Reihe Catedra Adenauer, die wir mit der Juristischen Fakultät der Universität Skopje durchführen, geht es diesmal um die EU-Erweiterungsperspektiven für Südosteuropa. Studenten aus Mazedonien und Deutschland diskutieren gemeinsam.

Event

Europa Tag 2013

Debattenwettbewerb der Universitäten Mazedoniens

Die Konrad-Adenauer-Stiftung unterstützt, wie in jedem Jahr, aktiv die Feierlichkeiten der Europäischen Bewegung Mazedonien zum Europatag.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.