Настани

Event

ausgebucht

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ НА ЕВРОПА - 9 мај

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Европското движење на Македонија традиционално го одбележува Денот на Европа, 9 мај со серија на настани.

Seminar

ausgebucht

КАТЕДРА АДЕНАУЕР

Иднината на Европската Унија и Западниот Балкан

Катердра Аденауер е настан кој во континуитет се организира од 2015 година во соработка со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии од Брисел.

Seminar

ausgebucht

СОВРЕМЕНИТЕ НАРОДНИ ПАРТИИ НАСПРОТИ ПОПУЛИЗМОТ

Овој настан е продолжение на Тренингот за тренери на млади политичари и професионалци кој се одржа во Брисел во период од 20 до 24 март.

Seminar

ausgebucht

ЈАКНЕЊЕ ПРЕКУГРАНИЧНА СОРАБОТКА ВО СФЕРАТА НА УПРАВУВАЊЕ СО ВОДИ

Oд 16-18.04.2018 г. КАС во соработка со Машинскиот Факулет-Скопје при Универзитетот Св. Кирил и Методиј од Скопје и Градежниот Факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун организираат студентска размена на тема "Управување со отпадни води".

Seminar

ausgebucht

МОДЕРНИ НАРОДНИ ПАРТИИ VS ПОПУЛИСТИЧКИ ПАРТИИ

Тренинг за тренери

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии организира тренинг за тренери за активни политичари и експерти во Брисел.

Expertengespräch

ausgebucht

ВТОР РЕГИОНАЛЕН СОСТАНОК ЗА ЛОКАЛНИ КООРДИНАТОРИ

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Здружение на правници на РМ и Здружение Атина-Србија го организира вториот регионален состанок за 10 локални координатори од 10 различни општини од Македонија и Србија.

Seminar

ausgebucht

ИДЕНТИТЕТ, МИГРАЦИИ И НОВАТА БЕЗБЕДНОСНА АГЕНДА ВО ЕВРОПА

Регионална Зимска школа за безбедност 2018

КАС во соработка со Факултетот за безбедност-Скопје и Центарот за истражување и креирање политики ја организираат регионалната Зимска школа за безбедност 2018. Проектот е поддржан од „Вилфред Мартенс“ Центарот за европски студии од Брисел.

Event

ausgebucht

РЕФОРМИ ВО ПРАВОСУДНИОТ СИСТЕМ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Фондацијата Конрад Аденауер и Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) организираат настан на тема Реформи во правосудниот систем во Република Македонија.

Workshop

ausgebucht

ЕТИЧКИТЕ НОРМИ ВО НОВИНАРСТВОТО

ПРАКТИКАТА НА ЕВРОПСКИОТ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА И НА ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО НА МАКЕДОНИЈА СО СЛУЧАИТЕ ЗА МЕДИУМСКАТА СЛОБО

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) ја организираат работилницата со наслов “Практиката на Европскиот Суд за човекови права за случаите поврзани со медиумската слобода”.

Workshop

ausgebucht

АКАДЕМИЈА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ

Во соработка со EDS (European Democratic Students) официјалната студентска организацијата на ЕНП и Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ како и Вилфред Мартенс ЦЕС ќе се органзира Академијата за млади лидери.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.