Настани

Event

ausgebucht

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА УЧЕНИЧКОТО УЧЕСТВО ВО ПРОЦЕСОТ НА ДОНЕСУВАЊЕ ОДЛУКИ

КОНФЕРЕНЦИЈА

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението LEAD на 20.11.2017 година ќе ја организираат конференцијата за зајакнување на ученичкото учество во процесот на донесување на одлуки во средните училишта во Македонија.

Seminar

ausgebucht

ЈАКНЕЊЕ ПРЕКУГРАНИЧНА СОРАБОТКА ВО СФЕРАТА НА УПРАВУВАЊЕ СО ВОДИ

Oд 16-18.11.2017 г. КАС во соработка со Машинскиот Факулет-Скопје при Универзитетот Св. Кирил и Методиј од Скопје и Градежниот Факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун организираат студентска размена на тема "Управување со отпадни води".

Seminar

ausgebucht

РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА ЗА БЕЗБЕДНОСТ 2017

Coping with Common Security Challenges from the Migrant and Refuge Crisis – Challenges for the Region and Europe

КАС во соработка со Факултетот за безбедност-Скопје и Центарот за истражување и креирање политики ја организираат регионалната Летна школа за безбедност 2017. Проектот е поддржан од „Вилфред Мартенс“ Центарот за европски студии од Брисел

Seminar

ausgebucht

ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ ЗА МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ

Младински политики на локално ниво

Фондацијата Конрад Аденауер во пресрет на Локалните избори 2017 организира тренинг семинар посветен за предизвиците и можностите за младите луѓе на локално ниво.

Seminar

ausgebucht

ПОЛИТИЧКА АКАДЕМИЈА

Јакнење на демократијата на локално ниво

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот Павел Шатев ја организира овогодинешната Политичка академија.

Seminar

ausgebucht

РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА

"ОПШТЕСТВОТО И РЕЛИГИЈАТА: ЕТНИЧКИ ГРУПИ, ИДЕНТИТЕТ И НАЦИОНАЛИЗАМ"

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со "Вилфрид Мартенс" Центарот за Европски студии, втора година по ред ја организираат Регионалната летна школа 2017 на тема "Општествтото и религијата: Етнички групи, идентите и национализам"

Event

ЈАКНЕЊЕ ПРЕКУГРАНИЧНА СОРАБОТКА ВО ДЕЛОТ НА УПРАВУВАЊЕ СО ВОДИ

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Машинскиот Факултет - Скопје со задоволство ве поканува на заедничката регионална конференција посеветена на темата "Поттикнување прекугранична соработка во делот на управувањето со води".

Forum

ausgebucht

Der Berlin-Prozess und danach: regionale Integration und der EU-Annäherungsprozess auf dem Westbalkan

Diskussionsforum zum Westbalkan

Eine Veranstaltung der Konrad-Adenauer-Stiftung e.V. mit freundlicher Unterstützung der Botschaft der Republik Albanien und der Botschaft der Republik Serbien.

Seminar

ausgebucht

КАТЕДРА АДЕНАУЕР “ГРАЃАНИТЕ, ПОЛИТИКАТА И РЕЛГИЈАТА”

Фондацијата Конрад Аденауер и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии од 8 до 10 мај по трет пат ќе го организираат семинарот “Катедра Аденауер” овој пат на тема која ја опфаќа корелацијата помеѓу граѓаните, политиката и религијата.

Event

ausgebucht

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ НА ЕВРОПА - 9 мај

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Европското движење на Македонија традиционално го одбележува Денот на Европа, 9 мај со серија на настани.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.