Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Details

MAK-GER Forum
MAK-GER Forum

Овој форум има за цел да даде приказ на актуелната економска ситуација, но и да понуди предлози за предизвиците со кои се соочува македонската и европската економија.  

Форумот ќе се одржи на 2 ноември 2022 година, среда од 14:00 до 17:30 часот. Регистрацијата на учесниците започнува од 13.30 часот.

Место: Ресторан Рагуза 360 Rooftop, ул. Св. Кирил и Методиј 1, Скопје.

Во рамки на форумот ќе се обратат:
Фатмир Битиќи, Заменик на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции (поканет)
Дитер Алтхаус, потпретседател при Магна Европа задолжен за владини прашања 
Велико Желев, Претседател на Одборот на директори при Хидрострој АД 
Тим Петер, советник за конкурентност во Европа при фондацијата Конрад Аденaуер 
Виктор Мизо, генерален директор на Костал
Павлина Здравева, експерт за животна средина 
Јоханес Хајдекер, советник во кабинетот на премиерот на Република Северна Македонија 

Настанот ќе биде отворен од страна на Даниел Браун, Официјален претставник на Фондацијата Конрад Аденауер, Патрик Мартенс, Директор на Делегација на германското стопанство во Северна Македонија, Зоран Нечев, раководител на Одделот за ЕУ интеграции при Институтот за демократија и Н.Е. Анке Холштајн, Амбасадорка на СР Германија во Северна Македонија

Форумот ќе биде модериран од Никица Мојсоска Блажевски, Македонија 2025, Главен извршен директор .

По завршување на форумот ќе биде организиран пригоден коктел за присутните. 

Работните јазици на настанот се македонски, германски и англиски. 

Ве молиме задолжително најдоцна до 31.10.2022 година да го пријавите Вашето учество на следната мејл адреса: skopje@kas.de .

На почеток

Zum Kalender hinzufügen

Veranstaltungsort

Skopje
1000
North Macedonia

Локација

Контакт

Daniel Braun

Daniel Braun

Официјален претставник на канцеларијата за Северна Македонија и Косово

daniel.braun@kas.de +389 (2) 3217075 +389 (2) 3217076
Контакт

Sandra Koljackova

Ansprechpartner Mazedonien

Програмски менаџер

sandra.koljackova@kas.de +389 2 3217 075