Публикации

Политичка мисла бр.65

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија "Societas Civilis"-Скопје би сакале да ви го претстават 65-тото издание на списанието Политичка мисла.

МУЛТИРЕЛИГИСКИ КАЛЕНДАР 2023

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со петте верски заедници во Република Северна Македонија го објавува Мултирелигискиот Календар 2023.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ“ во Северна Македонија

Панел дискусија и промоција на истражување

На 1 декември 2022 ЕСТИМА и Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на истражувањето на тема Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ“ во Северна Македонија.

Ставови и перцепции за војната во Украина

Aнализа и истражување на јавното мислење

Антиципирајќи ја рефлексијата на руската воена агресија во Украина врз вкупните безбедносни, политички и економски состојби, Фондацијата Конрад Аденауер ја издаде публикацијата: „Ставови и перцепции за војната во Украина (Aнализа и истражување на јавното мислење)“.

Државна посета на германскиот сојузен претседател Франк-Валтер Штајнмајер

Средба со млади политички и општествено активни луѓе

Во рамки на својата дводневната државна посета, германскиот сојузен претседател Франк-Валтер Штајнмајер заедно со македонскиот претседател Стево Пендаровски ја посети и Претседателската школа за политики, која е поддржана од фондацијата Конрад Аденауер и други партнери во земјата. За време на средбата двајцата претседатели имаа можност да разменат мислења со млади луѓе кои се политички и општествено активни. Во оваа прилика официјалниот претставник на фондацијата Конрад Аденауер во Северна Македонија, Даниел Браун, се сретна со претседателот на СР Германија Штајнмајер.

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Истражување

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА објавија анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Социјалната одговорност на верските заедници во мулти-религиски општества

Фондацијата Конрад Аденауер, Институтот за политички истражувања-Скопје „ИПИС“ и порталот „Религија.мк“, продолжија со проектот за следење на перцепцијата на граѓаните за религијата и нејзината улога во мулти-конфесионалните општества. Во прилог е кратка анализа и електронската верзија од публикацијата.