Asset Publisher

Настани

Asset Publisher

Asset Publisher

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Asset Publisher

Workshop

ausgebucht

Регионална студентска размена

Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии

Од 05 до 07 април во Дојран, Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Машинскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје и Градежен факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун, организира регионална студентска работилница на тема “Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии”.

Workshop

ausgebucht

Стратешко планирање за политички промени 2024

Работилница

Во рамки на богатата соработка, КАС и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираат тридневен настан наменет за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ и членовите на Извршниот комитет, со цел дискусии и стратешко планирање за активностите на ВМРО-ДПМНЕ во наредниот период. Настанот ќе се одржи од 23 до 25 февруари во Велес.

Workshop

ausgebucht

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Успешни стратегии и предизвици

Тренинг-семинар на високо ниво, наменет за пратениците во македонското Собрание од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата.

Workshop

ausgebucht

Политичка академија 2024

Важноста на ефективната комуникација во градењето успех

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ од 09 до 11 февруари во Крушево ја организираат Политичката академија 2024 насловена како „Важноста на ефективната комуникација во градењето успех“.

Workshop

ausgebucht

Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа

Тренинг наменет за стипендистите на КАС

Фондацијата Конрад Аденауер организира еднодневен тренинг со наслов “Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа”, наменет за јакнење на капацитетите на млади професионалци и студенти кои се дел од мрежата на стипендисти на КАС. Активноста ќе се одржи во просториите на Фондацијата и има за цел да ги обучи учесниците за практична и ефективна примена на придобивките од Chat GPT 3.5 и 4.0 во нивниот секојдневен и професионален живот, укажувајќи на неговите можности, ограничувања и најдобра пракса.

Event

ausgebucht

Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа

Обука за градоначалници

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 Октомври во Скопје, организира еднодневен тренинг-семинар за градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ на тема „Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа“.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2023: „Лидери за иднината“

Финален модул на Политичката академија

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 и 29 октомври во Скопје го организираат финалниот модул на Политичката академија на тема „Економското лидерство во Европа за време на руската воена агресија во Украина“.

Diskussion

Катедра Аденауер 2023

ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици

На 19 октомври, со почеток од 11.00 часот на Правниот факултет во Штип, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Академијата за Европски интеграции од Скопје и Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип ја организираат „Катедра Аденауер 2023“ на тема „ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици“.

Diskussion

Кинеското влијание врз процесот на пристапување на Западен Балкан во ЕУ: синергии и пречки

Панел дискусија и промоција на публикација

Фондацијата Конрад Аденауер, Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе промовираат заедничка публикација на тема “Кинеското влијание врз процесот на пристапување на Западен Балкан во ЕУ: синергии и пречки“.

Diskussion

Катедра Аденауер 2023

Повторно за Балканот - Помеѓу трансатлантскиот сојуз и надворешните влијанија во поглед на руската агресија во Украина

На 17 октомври, со почеток од 11.30 часот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Академијата за Европски интеграции - Скопје и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола ја организираат овогодишната „Катедра Аденауер 2023“ на тема „Повторно за Балканот - Помеѓу трансатлантскиот сојуз и надворешните влијанија во поглед на руската агресија во Украина“.

Asset Publisher

Стратешко планирање за политички промени 2024

Работилница

Во рамки на одличната соработка, КАС и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираа тридневен настан наменет за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ и членовите на Извршниот комитет, со цел дискусии и стратешко планирање за активностите на ВМРО-ДПМНЕ во наредниот период. Настанот се одржа од 23 до 25 февруари во Велес. Овој настан опфати и стручни презентации на бројни домашни и странски политичари, како и експерти од практиката.

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Успешни стратегии и предизвици

Во рамки на одличната континуирана соработка, КАС и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираа настан наменет за пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, со цел напредна обука за подобрување на вештините за комуникација со јавноста, отвореност и транспарентност. Настанот се одржа од 16 до 18 февруари во Охрид. Овој настан опфати и стручни презентации на бројни домашни и странски политичари, како и експерти од практиката.

Политичка академија 2024

Важноста на ефективната комуникација во градењето успех

Од 09 до 11 февруари, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организираа Политичката академија наменета за активисти од ВМРО-ДПМНЕ на локално ниво, насловена како „Важноста на ефективната комуникација во градењето успех“. Овој настан опфати и стручни презентации на бројни домашни и странски политичари, како и експерти од практиката.

Филмска проекција "Конференцијата во Ванзе" (2022)

На 30. јануари во Мултимедијалниот центар “Киро Глигоров” (Киноверзум), Штип се одржа проекција на филмот “Конференцијата во Ванзе” (2022).

Филмска проекција "Конференцијата во Ванзе" (2022)

На 07. ноември во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија се одржа проекција на филмот “Конференцијата во Ванзе” (2022).

Зајакнување на регионалната соработка, стабилноста и добрососедските односи во време на војна

Фондацијата Конрад Аденауер и Школата за Јавни политики “Мајка Тереза” го организираа настанот “Зајакнување на регионалната соработка, стабилноста и добрососедските односи во време на војна”.

Катедра Аденауер 2023

На 17 и 19 октомври, КАС во соработка со Центар за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел, Академијата за Европски интеграции - Скопје, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола и Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип организираше две предавања во рамки на Катедрата Аденауер 2023 година.

Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа

Обука за градоначалници

На 28 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше тркалезна маса и работилници за градоначалниците предложени од ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа“.

Политичка академија 2023: „Лидери за иднината“

Финален модул на Политичката академија

На 28 и 29 октомври, КАС и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски го организираа последниот модул на Политичката академија, насловена како „Лидери за иднината“. Наменет за селектирани млади учесници, овој последен модул опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со основите на лидерството, со особен фокус на економските перспективи и предизвици.

Политичка академија

Лидери за иднината

Од 30 септември до 1 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ го организираа вториот модул на Политичката академија, насловена како „Лидери за иднината“. Наменет за селектирани млади политичари, овој модул опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, актуелни и поранешни политичари, теоретичари во врска со македонската надворешна политика и геостратешките предизвици во контекст на руската воена агресија во Украина.