Veranstaltungsberichte

КАТЕДРА АДЕНАУЕР

Од 4 до 6 мај во Кавадарци се одржа четвртата по ред “Катедра Аденауер” на која присуствуваа повеќе од 35 студенти од различни универзитети од Македонија.
.
.

Оваа година, темата на настанот беше “Иднината на Европската Унија и Западниот Балкан” претставена преку предавања од професори од различни области, работилници но и дискусии од страна на самите учесници.

Главните точки на дискусија од страна на студентите беа:Политика и образованието во Европа; Влијанието на надворешните актери врз Западниот Балкан како и справувањето со минатото.

“Катедра Аденауер” претставува научна и образовна платформа преку која студентите стекнуваат знаења но и ги прошируваат своите аспекти за општеството. Настанот е организиран од страна на Фондација Конрад Аденауер во соработка со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии од Брисел.

На почеток

.