Veranstaltungsberichte

МЛАДИТЕ РАЗВИВАА РЕШЕНИЈА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ОДЛИВ НА МОЗОЦИ

Brain Drain Hackathon and Conference

Од 11 до 14 мај во Охрид и Скопје се одржа Brain Drain хакатон и Конфереција во организација на Фондацијата Конрад Аденауер, Здружението LEAD и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии.

Во првиот дел од 11 до 13 мај во Охрид 28 млади луѓе од Западен Балкан имаа можност да развиваат идеи и решенија за проблемот со одливот на мозоци и тоа со фокус на 4 области: вработување, образование, граѓански и човекови права како и квалитет на живот.

Мерките и идеите беа презентирани на 14 мај на отворена конференција во Скопје на која што свое излагање имаше и министерката за образование и наука Рената Дескоска.

Финалниот документ кој ќе биде изработен од настанот ќе биде споделен со владите на сите земји од Западен Балкан.

На почеток