Публикации

Промоција на истражување на јавното мислење за ЕУ

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ на ден 17.02.2017 одржаа прес конференција на која беа промовирани извештаи од две истражувања на јавното мислење

Саморегулација како основен предуслов за слободни медиуми

Од 2 до 4 март во хотелот Сириус во Струмица се одржа работилница за саморегулација како основен предуслов за слободни медиуми

ЕТИЧКО ИЗВЕСТУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ

Етичкото известување во медиумите е во авторство на Марина Тунева и Филјана Кока. Публикацијата е издадена од фондација Конрад Аденауер и Здружението на новинари на Македонија.

Прирачник за парламентарни избори во Република Македонија 2016 година

Второ дополнето издание

Фондацијата Конрад Аденауер го објави најновото издание на Прирачникот за парламентарни избори во Република Македонија 2016 година. Прирачникот претставува заеднички проект на КАС и Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС)

„Перцепцијата на граѓаните за религијата и нејзината улога во мултиконфесионалните општества“

истражување

Со поддршка на Фондацијата „Конрад Аденауер“, Институтот за политички истражувања од Скопје и веб порталот Религија.мк подготвија истражување на тема „Перцепцијата на граѓаните за религијата и нејзината улога во мултиконфесионалните општества“. Студијата е изработена од страна на доц.д-р Владимир Божиновски и Марјан Николовски.

Мултирелигиски Календар 2017

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со петте верски заедници во Република Македонија го објавува Мултирелигискиот Календар 2017, вклучувајќи ги позначајните верски празници од секоја од петте верски заедници: Македонската Православна Црква, Исламската Верска Заедница, Католичката Црква, Евангелско-методистичката Црква и Еврејската Заедница. Овој календар традиционално се издава од страна на фондацијата Конрад Аденауер во блиска соработка со петте верски заедници од 2011 година.

Народот одлучи

Најфер и најслободни избори во историјата на Македонија

На 11 декември 2016 во Македонија се одржаа осмите по ред парламентарни избори од своето осамостојувањето во 1991. Тесниот резултат не можеше да се предвиди. Оттогаш владее хаос.

„Климатски промени и зелена економија - како да се прилагоди образовниот систем?“

Meѓународна конференција

Фондацијата Конрад Аденауер заедно со Центарот за Европски Студии Вилфред Мартeнс од Брисел и Еколошката организација „Гоу Грин-Скопје“ ја организираа меѓународната конференција на тема „Климатски промени и зелена економија - како да се прилагоди образовниот систем?“.

Новинарски прирачник за следење на избори

етички и правни аспекти

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Здружението на Новинари на Македонија (ЗНМ) го објави второто, дополнето издание на Новинарскиот прирачник за следење на избори.

Посета на младинската организација на партијата ЦСУ од регионот Горна Франконија во Баварија, СР Германија

Фондацијата Конрад Аденауер беше домаќин на младинската организација на партијата ЦСУ од регионот Горна Франконија во Баварија, СР Германија.