Asset Publisher

Kosova në një shikim

Asset Publisher

Emri zyrtar: Republika e Kosovës (Republika e Kosoves)

Pozita gjeografike: Kosova është pa dalje në det dhe gjendet në qendër të Gadishullit Ballkanik. Ajo kufizohet në jugperëndim nga Shqipëria, në veriperendim na Mali i Zi, nga Serbia në veri dhe nga Maqedonia në juglindje. Tektonitikisht vendi eshte i kufizuar tërësisht nga malet. Bjeshkët e Nemuna kufizojnë Kosoven me Mal të Zi dhe Shqipërinë, me Serbinë malet e Kopaonikut dhe malet e Sharrit me Maqedoninë.

Ora: GMT +1 (= GMT), koha e verës është GMT +2.

Klima: Kosova ka një klimë të butë kontinentale me luhatjet e temperaturës sezonale të dallueshme.

Temperaturat verore mund të arrijë 40 ° C dhe në rënie të dimrit nën -20 ° C, Dëbora e rëndë nuk është e rrallë.

Sipërfaqja e tokës: Zonë prej 10.887 km ².

Popullsia:

Popullsia: 1.733.872

Dendësia e popullsisë: 159,3 banorë për km ²

Grupet etnike: Kosova është e banuar me shumicë dërrmuese nga shqiptarët, vlersim nga Banka Botërore nga viti 2000, statistikat që ende ndiqen nga Enti Statistikor i Kosovës sot, duke shkuar në 88% të shqiptarëve, Serb me nga 7% dhe 5% grupeve të tjera etnike. Të fundit përfshijnë kryesisht turqit, boshnjakët, goranët, torbeshet, janjevcit (kroatë), romët, ashkalinjtë dhe egjiptianët e Ballkanit.

Kryeqyteti: Prishtina,> 200.000 Banor, qytete të tjera të mëdha (rreth 100.000 banorë): Prizreni, Mitrovica, Peja, Ferizaji, Gjakova.

Gjuha: Gjuhët zyrtare janë gjuha shqipe dhe ajo serbe, në disa komunitete edhe turke, boshnjake dhe rome. Nën administrimin e UNMIK-ut ka pasur edhe anglishtia status zyrtar

Festa kombëtare: 17 Shkurti (Deklarata e Pavarësisë), dhe 9 Prilli (Dita e Kushtetutes)

Qeveria: Demokraci parlamentare.

Politika: Status me të drejta ndërkombëtare

Pas përfundimit të luftës në Kosovë ishte zonë nën administrimin e Kombeve të Bashkuara (OKB). Ajo mbeti formalisht pjesë e shtetit pasardhëse të Jugosllavisë dhe më vonë e Serbisë dhe Mali të Zi, i cili ka ekzistuar deri në vitin 2006. Pasi Mali i Zi nga „Bashkimi i Shteteve“ shpalli pavarësinë e saj, Kosova mbeti pjesë e Serbisë.

Që nga shpallja e pavarësisë me 17 Shkurt 2008 Kosova është nga perspektiva e institucioneve të saj një shtet sovran. Deri më sot, mbi 90 nga 193 shtete anëtare të OKB-së kanë njohur pavarësinë e vendit. Për shtetet e tjera shpallja e pavarësisë së njëanshme të Kosovës mbetet e paligjshme dhe konsiderohet si një pjesë e Serbisë, edhe pse qeveria serbe nuk ushtron kontroll mbi territorin.

Pavarësia duhet të monitorohet në bazë të planit të Ahtisaarit i cili nuk pranohet nga Serbia. Në shkurt të vitit 2008, Bashkimi Evropian vendosi misionin e EULEX-it në Kosovë, i cili është për të mbështetur sundimin e ligjit dhe zhvillimit. Aj është paraparë që me rreth 1,800 policë dhe avokatë të marrë përsipër funksionet thelbësore në administratën e mëparshme të përkohshme të Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). EULEX-i e mori më 9 Dhjetor 2008 zyrtarisht punen ne vend. Kjo ishte bazuar mbi një kompromis, me të cilin Kombet e Bashkuara, BE dhe Serbia ishin pajtuar. Prandaj, aktivitetet e EULEX-it do të zhvilloheshin me një kuadër statusi-neutrale i cili nga ana tjeter nuk njihet nga Qeveria e Kosovës.

Katër muaj pas shpalljes së pavarësisë më 15 Qershor 2008, kushtetuta e re e Kosovës hyri në fuqi. Një javë më parë parlamenti në Prishtinë tashmë kishte votuar për himn të ri kombëtar dhe themelimin e një grupi prej 2500-forcave të sigurisë (Forca Sigurisë së Kosovës). Kushtetuta e re e definonte vendin si një shtet që qeveriset në mënyrë demokratike, "shtet të të gjithë qytetarëve të saj" i cili respekton të drejtat e pakicave të tij dhe të drejtat ndërkombëtare të njeriut. Në Kushtetutën e re, barazia e grupeve etnike dhe rëndësinë e mbrojtjes së pakicave janë të theksuara. Autonomit e të drejtave janë të ndara në rajonet e mbizotëruara nga serbët.

Puna politike paraprakisht ishte ndarë në administratën e OKB-së dhe u themelua nga "institucionet e përkohshme të vetëqeverisjes". Siguria është e garantuar dhe legjitimuar nga një forcë paqeruajtëse të OKB "Kosova Force" (KFOR) nën komandën e NATO-s. Më tej, në enklavat serbe, veçanërisht në pjesën veriore të Kosovës, Serbia financon dhe kontrollon ende disa struktura administrative (shkolla, gjykata, agjenci qeveritare). Këto UNMIK-u (dhe kështu edhe EULEX) i toleron, por nuk i njef, anasjelltas, autoritetet serbe për këtë pjesë e vendimet e UNMIK-ut i pranojnë vetëm pjesërisht.

Më 8 Tetor të vitit 2008, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ) përgatiti një opinion ligjor mbi vlefshmërinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Asambleja e Përgjithshme e OKB-së pasoi këtë deklarat pas një kërkese nga Serbia. Në GJND kishte 21 shtete që kishin njohur Kosovën, dhe 14 shtete, të cilat ishin kundër pavarësisë. Mendimi i GJND-së më i publikuar me 22 korrik 2010 vendosi në të mirë të Kosoves.

Më 10.09.2012 Kosova u shkarkua nga pavarësia e ashtuquajtu e mbikëqyrur dhe tani kështu është një shtet sovran

Valuta monetare: Jo zyrtarisht - Euro

Vendi/Kodi Telefonik: +383

Burimet përfshijnë: Berlin, Zyrja e jashtme, Banka Botërore

Asset Publisher

Asset Publisher

Asset Publisher