Публикации

Награда за средношколско учество - НајГЛАСни!

Фондација Конрад Аденауер и Здружение Лидери за едукација, активизам и развој, како активни поддржувачи и промотори на ученичкото учество низ изминатите години, ја воведуваат наградата за средношколско учество, како признание за активноста и работата на овие ученички тела во насока на унапредување на положбата на учениците во своите училишта и вклучување во училишните процеси.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2022)

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје ви го претставуваат истражувањето “Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската унија (2014-2022)” на авторот Иван Дамјановски

Европа во криза. Последиците врз јавното мислење во Северна Македонија

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје ви го претставуваат истражувањето “ Европа во криза. Последиците врз јавното мислење во Северна Македонија” на авторите Анамарија Велиновска и Ана Софеска.

Reuters / Gleb Garanich

Nordmazedonien: Politische und gesellschaftliche Auswirkungen ein Jahr nach Beginn des russischen Angriffskriegs gegen die Ukraine

Bürger und Parteien verurteilen die russische Aggression gegen die Ukraine

Die Auswirkungen der russischen Aggression gegen die Ukraine auf Politik, Sicherheit und Wirtschaft in Nordmazedonien wurden in einer Umfrage im Dezember 2022 für die KAS-Publikation „Positionen und Wahrnehmungen zum Krieg in der Ukraine“ erfragt. Nordmazedonien ist mehrheitlich an der Seite des Westens und verurteilt die russische Aggression. Allerdings treffen die wirtschaftlichen Auswirkungen das Land hart und die Enttäuschung über den EU-Beitrittsprozess ist trotz des Beginns der Beitrittsverhandlungen gestiegen, während andere Akteure an Einfluss gewinnen.

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Фондацијата Конрад Аденауер ја промовираше публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Политичка мисла бр.65

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија "Societas Civilis"-Скопје би сакале да ви го претстават 65-тото издание на списанието Политичка мисла.

МУЛТИРЕЛИГИСКИ КАЛЕНДАР 2023

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со петте верски заедници во Република Северна Македонија го објавува Мултирелигискиот Календар 2023.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.