Публикации

НајГЛАСни! - годишна награда за средношколско учество

НајГЛАСни! е годишна награда за средношколско учество која се доделува на Ученичката/те заедница/а која придонела најмногу за ученичкото учество во своето училиште. Наградата за ученичко учество најГЛАСни! ја доделуваат Фондацијата Конрад Аденауер, LEAD и Сојузот на средношколци на Република Северна Македонија. Таа е наменета за ученичките заедници кои во текот на една учебна година придонесуваат за учество на учениците во донесување на одлуки во своите училишта.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Flickr/NATO North Atlantic Treaty Organization / CC BY-NC-ND 2.0

Umfrage zur Außen- und Sicherheitspolitik in Nordmazedonien

Kratzer im Ansehen des Westens

Anlässlich des Jubiläums von drei Jahrzehnten Außen- und Verteidigungs-politik der heutigen Republik Nordmazedonien veröffentlichte die Konrad-Adenauer-Stiftung die Analyse „30 Jahre Außenpolitik und Verteidigung“, bei der auch Befunde der öffentlichen Meinung einflossen. Laut Untersuchung unterstützen die mazedonischen Bürgerinnen und Bürger den Beitritt des Landes zur Europäischen Union, sind jedoch nicht optimistisch, dass dies in Kürze geschehen kann. In diesem Sinne befürworteten 62,8 % der Befragten die Mitgliedschaft Nordmazedoniens in der EU, jedoch ganze 57,1 % lehnen den sogenannten „französischen Vorschlag“ von Juni dieses Jahres ab, der die Voraussetzung für das Aufheben des Vetos Bulgariens und für den Beginn der EU-Beitrittsverhandlungen Nordmazedoniens war.

30 години надворешна политика и одбрана

Анализа и истражување на јавното мислење

Придружувајќи се кон одбележувањето на трите децении од воспоставувањето на надворешната политика, како и на одбраната на денешна Република Северна Македонија, Фондацијата Конрад Аденауер ја издаде публикацијата „30 години надворешна политика и одбрана“.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.

Политичка мисла бр. 64

Снабдување со енергија во иднина: Помеѓу заштита на климата и недостиг на енергија

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат 64-тото издание на списанието Политичка мисла.

Поттикнување на женското лидерство и женското учество во политиката и демократијата

Панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфред Мартенс на 13 јуни во Скопје одржа панел дискусија на тема „Поттикнување на женското лидерство и женското учество во политиката и демократијата“ на која учество земаа жени активни учеснички во политиката и општеството од Северна Македонија но и од Европа.

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

Демократијата во Европа – 30 години по Мастришкиот договор: Нови прашања за европската иднината и дилемите поврзани со проширувањето

На 19 мај во организација на КАС, Европското движење на Република Северна Македонија и Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел, се одржи манифестација во чии рамки се одбележа Денот на Европа – 9 Мај.