Настани

Heute

мар.

2023

-

апр.

2023

ausgebucht
Политичка академија 2023
Лидери за иднината

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

VII. Politische Akademie

Konservative Werte und Demokratie auf lokaler Ebene

Mazedonische Kommunalpolitiker tauschten eine Woche lang Erfahrungen mit deutschen, holländischen und serbischen Experten aus und diskutierten aktuelle Herausforderungen im Rahmen des Reformprozesses und der aktuelln Wirtschaftskrise.

Dialogue of Religions – Dialogue of Ethnicities

“Trust” and “dialogue” are the key terms that the religious communities in the Balkans have to build on in order to strengthen their role in society. All efforts have to be made in order to build trust through dialogue among the religious communities, but also between the religious institutions and the state and society. This was the outcome of a two-day event organized by the KAS on 18-19 September in Skopje, which was attended by the Heads of the Orthodox, Islamic, Catholic, Evangelical-Methodist and the representative of the Jewish religious communities in Macedonia and representatives of the Catholic and Islamic religious communities and the new Head of the Inter-Religious Institute in Bosnia-Hercegovina, as well as by Baba Edmond Brahimaj of the Headquarters of the Bektashian community and Bishop Homeyer of Hildesheim. It was the first of its kind in such a high-ranking and international format, which led to a lively and constructive exchange of experiences in inter-religious dialogue in Macedonia, Albania, Bosnia-Hercegovina and Germany, and a sharing of “lessons learnt”. At the end of the discussion it was noted that inter-religious dialogue in the Balkans has made significant progress and can pose as a model for the communication between different religious communities in other European countries as well.

International Conference on Protecting Human and Minority Rights in Europe held

Konrad Adenauer Stiftung organized an International conference “Protecting Human Rights and Minority Rights in Europe” on 10 September 2008 in Skopje. The exchange of ideas and different experiences from the point of view of the Ombudsman institutions from Macedonia, Bosnia-Herzegovina, Albania, Kosovo, Montenegro Serbia, Croatia, Romania, as well from the representavive of the German Bundestag brought the role and challenges of these human rights „defenders“ nearer to the public. During the discussion, the participants presented the best practice models of protecting human rights and the rights of the national minorities by explaining the mandate, functions and powers of Ombudsman institutions, the status of minorities in the context of international standards and EU-integration and the experiences and challenges in the defence of human rights from the cooperation with the police and armed forces. The Vice-Prime Minister for implementation of the Framework agreement, Mr. Abdilakim Ademi and the deputy minister for Labour and Social Policy in the Republic of Macedonia, Mr. Spiro Ristovski elaborated the importance of protecting the human and minority rights as one the main responsibilities for a democratic and stable society. As an outcome of the conference several problems and challenges were identified by the participants: the integration of the Roma minorities in society, the need of a stronger parliament as a natural “ally” of the Ombudsman, better effort at preventing human rights violation through comprehensive training and education programs for state officials, police, but also for children and vulnerable groups, as well as the strengthening of the Ombudsman institutions themselves in the face of state authorities. The protection of the human and minority rights is a two-sided process, since the protected people learn how to trust the institutions, respect diversity and the State guarantees the safety of every citizen.