Публикации

Официјалниот претставник на КАС Даниел Браун оствари средба со Н.Е. Претседателот Стево Пендаровски

На средбата која се одржи на 26 јануари се дискутираше актуелната политичка ситуација, европските перспективи на земјата, претстојниот попис на населението, како и соработката во рамки на Претседателскиот центар за политичко образование – ПЦПО.

Даниел Браун е новиот директор на КАС во Северна Македонија

На 12 јануари, новиот директор на КАС во Скопје, Даниел Браун пристигна во земјата. Примопредавањето на канцеларијата се одржа во присуство на в.д. директорот Норберт Бекман-Диркес.

Локална самоуправа

Универзитетски учебник

Учебникот „Локална самоуправа“ е колективен труд на група професори кои припаѓаат на пет различни генерации академски кадар од катедрата по Уставно право и политички систем на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје.

Младинските политики во Западен Балкан и ЕУ

Регионалнo истражување

Фондaцијата Конрад Аденауер во партнерство со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии го најавува своето најново истражување со наслов: Младинските политики во Западен Балкан и ЕУ.

МУЛТИРЕЛИГИСКИ КАЛЕНДАР 2021

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со петте верски заедници во Република Северна Македонија го објавува Мултирелигискиот Календар 2021.

Односите со јавноста и интеркултурализмот: комуникација и информирање за Охридскиот рамковен договор

Во издание на претставништвото на Фондацијата Конрад Аденауер во Скопје излезе од печат публикацијата со наслов „Односите со јавноста и интеркултурализмот: комуникација и информирање за Охридскиот рамковен договор“ на авторката д-р Марина Тунева.

Подобрување на безбедноста на новинарите преку измена на кривичниот законик

Aнализа на меѓународни стандарди и домашна регулатива

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) во соработка со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) подготвија публикација со наслов “Подобрување на безбедноста на новинарите преку измена на кривичниот законик-анализа на меѓународни стандарди и домашна регулатива”.

Управување со гранични води

Mожности за соработка во справувањето со предизвиците

Публикација во издание на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфред Мартенс од Брисел.

Безбедноста и КОВИД-19:

Политичко-безбедносен систем, регионални безбедносни предизвици, нови државни актери пред и за време на пандемијата

Во издание на Канцеларијата на Фондацијата Конрад Аденауер во Скопје и Универзитетот Св. Климент Охридски од Битола излезе од печат публикацијата со наслов „Безбедноста и КОВИД-19: политичко-безбедносен систем, регионални безбедносни предизвици, нови државни актери пред и за време на пандемијата” во коавторство на тројца универзитетски професори и експерти по безбедност, односно Проф. Марјан Ѓуровски од Факултетот за Безбедност-Скопје, Проф. Драган Џукановиќ од Факултетот за политички науки од Белград и Проф. Татјана Дронзина од факултетот за политички науки при Софискиот универзитет.

Политичка мисла бр.60

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„-Скопје ви го претставуваат 60-тото издание на списанието Политичка мисла.