Настани

Diskussion

Leadership und Institutionen: Legitimität und Gleichgewicht der Macht zwischen den Institutionen im politischen System

POLITISCHE MEINUNG

Entscheidungsträger und Experten werden ihre Ansichten über die Erfahrungen aus der Vergangenheit und über die zukünftigen Herausforderungen und Perspektiven der Republik Mazedonien in diesem Bereich diskutieren.

Event

ausgebucht

POLITISCHE AKADEMIE 2014

Politische Kommunikation und Organisation einer modernen Volkspartei

Die Politische Akademie 2014 wird in Zusammenarbeit mit dem Pavel Shatev Institute Skopje, der Eduardo-Frei-Stiftung aus den Niederlanden und dem International Republican Institute durchgeführt.

Seminar

ausgebucht

Visions and Wishes for Europe

SIMULATION GAME

The simulation game on European Institutions and the negotiation process will be organized by KAS in cooperation with the Centre for European Studies and CIVIC.

Seminar

ausgebucht

Wünsche und Visionen für Europa

Simulationsspiel

Das Simulationsspiel rund um die europäischen Institutionen und den Erweiterungsprozess wird in Kooperation mit dem Centre for European Studies und dem Civic Institute for International Education veranstaltet.

Event

ausgebucht

Vorstellung der Geschäftsordnung für die Arbeitsgruppe zum EU Kapitel 23 – Justiz und Grundrechte

Stärkung und Vorbereitung der Institutionen und ihrer Arbeitsgruppen auf mögliche Beitrittsverhandlungen

Das Büro der Konrad-Adenauer-Stiftung in Mazedonien in Zusammenarbeit mit dem Sekretariat für Europaangelegenheiten und dem NGO Zenith stellen die Geschäftsordnung für die Arbeitsgruppe 23 vor.

Workshop

ausgebucht

Die justizielle Zusammenarbeit in Strafsachen

Die Konrad-Adenauer-Stiftung, das Büro in der Republik Mazedonien in Zusammenarbeit mit der Arbeitsgemeinschaft für Entwicklungsinitiativen - Zenith aus Skopje veranstalten einen Workshop zum Thema: "Die justizielle Zusammenarbeit in Strafsachen".

Forum

ausgebucht

Europa 20-20: Herausforderungen und Reformen für die Wirtschaft und Umwelt

Expertenforum

Die Konrad Adenauer Stiftung, die Deutsch-Mazedonische Wirtschaftsvereinigung und das European Business Association organisieren ein Expertenforum zum Thema “Europa 20-20: Herausförderungen und Reformen für die Wirtschaft und Umwelt“.

Diskussion

Ethnische Konflikte: Neue Perspektiven der alten Realität

Bei der Vorstellung der neuesten Ausgabe der Zeitschrift "Politicka misla" diskutieren Experten ihre Ansichten über die Erfahrungen aus der Vergangenheit und über die Herausforderungen und Perspektiven der Republik Mazedonien in diesem Bereich.

Diskussion

Förderung der Energieeffizienz: Wie können die Kommunen dazu beitragen?

Vorstellung von Policy Paper

Die Konrad Adenauer Stiftung, die GIZ und das Center for Research and Policy Making laden Sie zu einer Diskussionsrunde und Vorstellung unserer gemeinsamen Publikation zum Thema: Förderung der Energieeffizienz-wie können die Kommunen dazu beitragen?

Seminar

ausgebucht

POLITISCHE AKADEMIE 2013

Förderung der lokalen Selbstverwaltung

Die Politische Akademie wird in Zusammenarbeit mit dem Pavel-Shatev-Institute, Skopje und der Eduardo-Frei-Stiftung aus den Niederlanden organisiert.Die Akademie richtet sich an Mandatsträger in den Kommunen Mazedoniens

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.