Asset Publisher

Настани

Asset Publisher

Asset Publisher

Fachkonferenz

Herausforderung und Probleme bei der Einführung einer Umweltgesetzgebung

Konferenz und Buchpräsentation

Konferenz zu den Herausforderungen und Problemen bei der Einführung einer Umweltgesetzgebung. Ausserdem wird das lehrbuch zur Umweltgesetzgebung in Mazedonien veröffentlicht, das die KAS gemeinsam mit der NRO Front 21/42 herausgibt.

Workshop

Verbesserung der mazedonischen Mediengesetzgebung

according to the recommendations and standards of the Council of Europe and recommendations of the European Commission

Der Workshop, der in Zusammenarbeit mit dem zuständigen Fachministerium organisiert wird, soll Grundlagen für die Verbesserung des mazed. Presserechts anhand von Standards und Empfehlungen der Europäischen Kommission und des Europarates erarbeiten.

Fachkonferenz

Die Zukunft des EURO - Herausforderungen der Finanzstabilität

Die Konferenz wird von der Konrad-Adenauer-Stiftung und dem Institut für Demokratie Societas Civilis in Zusammenarbeit mit der Deustch-Mazedonischen Wirtschaftsvereinigung und der European Business Association organisiert.

Fachkonferenz

Energiesicherheit in Zeiten des Klimawandels

Internationale Konferenz

Internationale Konferenz in Zusammenarbeit mit der Renewable Energy Association of Kosovo.

Workshop

Adventure Sphere Europe

Knowing more about EU means knowing more about ourselves

Workshop in cooperation with the European Movement of the Republic of Macedonia

Diskussion

Experten Forum Wirtschaft

Wirtschaftliche Entwicklung und Perspektiven für Investitionen in Mazedonien

Die Diskussionsrunde wird von der KAS in Zusammenarbeit mit der Deutsch-Mazedonischen Wirtschaftsvereinigung und der Europäischen Wirtschaftsvereinigung in Skopje veranstaltet.

Fachkonferenz

Strategien für regionale Energiesicherheit

Energiepolitik in Zeiten des Klimawandels

Die Konferenz wird in Kooperation mit den NROs FRONT 21/42 und Institute for Democracy Societas Civils organisiert und stellt einen ersten Schritt dar, in Mazedonien Fragestellungen der Energiesicherheit mit allen Akteuren zu diskutieren

Seminar

Professionalisierung von Parlaments- und Wahlkreismitarbeitern

Seminar in Kooperation mit der Eduardo Frei Stiftung aus den Niederlanden

Seminar

Professionalisierung von Parlamentariern

Hester Tjalma, Eduardo Frei Stiftung, NiederlandeThomas Helm, Bundestagsfraktion, DeutschlandSilvana Boneva, Fraktionsvorsitzende, MazedonienAleksandar Spasenovski, Abgeordneter Mazedonien

Diskussion

Aktiv in der Zivilgesellschaft: Jugendpolitik und Freiwilligenengagement in Mazedonien

Diskussionsveranstaltung zur Jugendpolitik in Mazedonien

Asset Publisher

Делегација од СР Германија составена од млади членови на ЦДУ во посета на земјата

Во понеделник, 4 септември, делегација на членови на партијата од Христијанско-демократската унија ја посети Канцеларијата на КАС во Скопје со цел да се запознаат со политичката и културната состојба во земјата.

Регионална Школа 2023

Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам

Регионалното Школа „Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам“, се одржа од 29 јуни до 2 јули 2023 година во Скопје, Северна Македонија и обедини 20 млади луѓе од 10 различни земји во регионот. Учесниците кои учествуваа на програмата доаѓаат од десет земји: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци 2023

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) и Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) во Скопје, организираа тридневна обука на тема „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци 2023“ која се одржа од 09 – 11 јуни 2023 година во Охрид.

Ден на Европа 2023

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

На 18 Мај 2023, се одржа настанот посветен на одбележувањето Денот на Европа – 9 Мај, во организација на Европско движење на Република Северна Македонија, во партнерство со Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за Европски студии Вилфрид Мартенс. По поздравните обраќања се одржа и панел дискусија на темата „Иднината на проширувањето на ЕУ - Кои се придобивките за Северна Македонија и Европската унија?“.

Меѓурелигиски час

Учиме едни од други за живот едни со други

На 17-ти мај се одржа проектот „Меѓурелигиска час“. Настанот го организираше Фондацијата Конрад Аденауер во тесна соработка со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ и Факултетот за исламски науки од Скопје. Триесетина учесници, вклучувајќи студенти по теологија, претставници на верски заедници, експерти од областа на религијата и други заинтересирани поединци, учествуваа на настанот со цел да се поттикне значајна размена на идеи и искуства.

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Улогата на Собранието во време на современите демократски предизвици

Од 06 до 08 април, КАС во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ го организираше тренинг семинарот наменет за пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, насловена како „Зајакнување на капацитетите на пратениците: Улогата на Собранието во време на современите демократски предизвици“. Овој настан опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со адекватното презентирање на пратениците во Собранието, комуникација со граѓаните, градење стратешки пристап кон превенција и менаџирање на современите демократски предизвици во македонското општество.

Политичка академија 2023

Лидери за иднината

Од 31 март до 02 април, КАС заедно со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ го организираа првиот модул на Политичката академија, насловен како „Лидери за иднината“. Наменет за селектирани млади учесници, овој модул опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со основите на лидерството, со особен фокус на функционирањето на политичкиот систем и македонските политички процеси.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.