Asset Publisher

Настани

Asset Publisher

Asset Publisher

Expertengespräch

9. Expertenforum

Challenges and Solutions for a Sustainable Development

• Macroeconomics issues (problems and solutions for sustainable development as a part of a Social Market Economy on the level of a country)• Microeconomics issues (problems and solutions for sustainable development on the level of an enterprise)

Vortrag

Die Deutsche EU Ratspräsidentschaft - Ergebnisse und Folgen

Gelingt Europa gemeinsam?

Vortrag mit Diskussion

Vortrag

Die Deutsche EU Ratspräsidentschaft - Ergebnisse und Folgen

Gelingt Europa gemeinsam?

Vortrag mit Diskussion

Gespräch

1. Deutsch - Mazedonische Parlamentariergespräche

Die ersten Deutsch-Mazedonischen Parlamentariergespräche sollen Abgeordnete beider Länder während der Deutschen EU Ratspräsidentschaft zusammen bringen, um über die Zukunft des Westlichen Balkans und seinem Platz im "Haus Europa" zu diskutieren.

Seminar

Young Forces for a Sustainable Democracy in Macedonia

Political Communication for Young Leaders

The KAS in cooperation with its partner EFF is initiating training sessions “Youth Forces for Sustainable Democracy” in 2007, aimed at future potential practitioners of politics - youth leaders and active members of the political parties.

Diskussion

50 Jahre Römische Verträge

Die Rolle der Christlich Demokratischen Parteien bei der Europäischen Integration

.

Fachkonferenz

Möglichkeiten des Handelns der Kommunen

Dezentralisierung in Mazedonien

Seit Anfang 2005 bekommen die neu geschaffenen Kommunen Schritt für Schritt neue Kompetenzen. Damit wächst nicht nur die Kompetenz, auch die Verantwortung. Einher gehen die Finanznot und die falsche Ansicht, die Gemeinden seien für alles zuständig.

Seminar

V.Politische Akademie

Rechtsstaatlichkeit und Öffentliche Verwaltung

Die Politische Akademie von VMRO-DPMNE und KAS will 80 Akademiker (Juristen, Verwaltungsfachleute etc.) zu den Reformvorhaben und ungelösten Fragestellungen in Mazedonien im Bereich von "Rule of Law" und Öffentlicher Verwaltung weiterbilden.

Expertengespräch

Dialog der Religionen – Dialog der Ethnien

3. Religionsdialog in Mazedonien

Alle fünf in der maz. Verfassung genannten Religionen und Glaubensgemeinschaften treffen sich regelmäßig, um ihre Probleme zu besprechen. Die KAS unterstützt den Dialog, der sich auch jenseits der Grenzen des Glaubens und der Ethnien erstrecken soll.

Vortrag

Die Deutsche EU Ratspräsidentschaft

Die EU wird 50!

Die EU wird 50! Mit dem Vortragsprojekt stellt die KAS Skopje gemeinsam mit der Deutschen Botschaft die wichtigsten Stationen der vergangenen fünfzig Jahre Erfolgsgeschichte und die Inhalte der Deutschen EU-Ratspräsidentschaft vor.

Asset Publisher

Делегација од СР Германија составена од млади членови на ЦДУ во посета на земјата

Во понеделник, 4 септември, делегација на членови на партијата од Христијанско-демократската унија ја посети Канцеларијата на КАС во Скопје со цел да се запознаат со политичката и културната состојба во земјата.

Регионална Школа 2023

Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам

Регионалното Школа „Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам“, се одржа од 29 јуни до 2 јули 2023 година во Скопје, Северна Македонија и обедини 20 млади луѓе од 10 различни земји во регионот. Учесниците кои учествуваа на програмата доаѓаат од десет земји: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци 2023

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) и Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) во Скопје, организираа тридневна обука на тема „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци 2023“ која се одржа од 09 – 11 јуни 2023 година во Охрид.

Ден на Европа 2023

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

На 18 Мај 2023, се одржа настанот посветен на одбележувањето Денот на Европа – 9 Мај, во организација на Европско движење на Република Северна Македонија, во партнерство со Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за Европски студии Вилфрид Мартенс. По поздравните обраќања се одржа и панел дискусија на темата „Иднината на проширувањето на ЕУ - Кои се придобивките за Северна Македонија и Европската унија?“.

Меѓурелигиски час

Учиме едни од други за живот едни со други

На 17-ти мај се одржа проектот „Меѓурелигиска час“. Настанот го организираше Фондацијата Конрад Аденауер во тесна соработка со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ и Факултетот за исламски науки од Скопје. Триесетина учесници, вклучувајќи студенти по теологија, претставници на верски заедници, експерти од областа на религијата и други заинтересирани поединци, учествуваа на настанот со цел да се поттикне значајна размена на идеи и искуства.

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Улогата на Собранието во време на современите демократски предизвици

Од 06 до 08 април, КАС во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ го организираше тренинг семинарот наменет за пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, насловена како „Зајакнување на капацитетите на пратениците: Улогата на Собранието во време на современите демократски предизвици“. Овој настан опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со адекватното презентирање на пратениците во Собранието, комуникација со граѓаните, градење стратешки пристап кон превенција и менаџирање на современите демократски предизвици во македонското општество.

Политичка академија 2023

Лидери за иднината

Од 31 март до 02 април, КАС заедно со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ го организираа првиот модул на Политичката академија, насловен како „Лидери за иднината“. Наменет за селектирани млади учесници, овој модул опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со основите на лидерството, со особен фокус на функционирањето на политичкиот систем и македонските политички процеси.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.