Публикации

Средба со пратеници од германскиот Бундестаг

Г-дин Јоханес Д. Раи оствари средба со двајца пратеници од германскиот Бундестаг, г-дин Јурген Климке и г-дин Алоис Карл, кои учествуваа на есенскиот состанок на Парламентарното собрание на ОБСЕ во Скопје.

Посета на Флоријан Фајерабенд

Канцеларијата на Фондацијата Конрад Аденауер во Македонија беше домаќин на Координаторот за Западен Балкан и Југоисточна Европа во Фондацијата, г-дин Флоријан Фајерабенд.

„Религија, Етницитет, Национализам“

регионална летна школа

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Универзитетот „Евро – Балкан“ од Скопје и Вилфрид Мартенс Центарот за европски студии ја организираа третата летна школа „Религија, Етницитет, Национализам“ што се одвиваше во периодот меѓу 12ти и 16ти Септември во Струга.

„Европските вредности и безбедносните ризици во справување со мигрантската и бегалската криза“

меѓународна конференција

Фондацијата Конрад Аденауер, заедно со нејзиниот партнер, Европското Движење во Република Македонија, во соработка со Институтот за геостратешко истражување и надворешна политика при Министерство за надворешни работи во Република Македонија и Централно-Европската Иницијатива (ЦЕИ) – Трст ја поддржаа организацијата на меѓународната конференција насловена „Европските вредности и безбедносните ризици во справување со мигрантската и бегалската криза – Перспективата на граѓанското општество”.

„Ефектите од глобалниот тероризам и радикализам за Македонија и регионот“

семинар

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер од 22-24 јули во Охрид се одржа семинар на тема: „Ефектите од глобалниот тероризам и радикализам за Македонија и регионот".

Животот не е црно-бел, оставете простор за шаренилото!

Интервју на официјалниот претставник на Фондацијата Конрад Аденауер за Р.Македонија, г-дин Јоханес Д.Раи

Интервју за порталот Фактор

Und wer fragt das Volk?

In Mazedonien steigt die Politikverdrossenheit

Анализа

„Миграциjата на Балканот: заеднички безбедносни предизвици и начини за справување со продолжената криза”

регионална студентска конференција

Фондацијата Конрад Аденауер заедно со Факултетот за безбедност - Скопје, во Скопје и Гевгелија беше домаќин на регионалната студентска конференција на тема: „Миграцијата на Балканот: заеднички безбедносни предизвици и начини за справување со продолжената криза”. Педесетина учесници од Македонија и Грција учествуваа на конференцијата која се организираше во соработка со два универзитети од Република Грција: „Универзитетот Аристотелес (Aristotelian University of Thessaloniki) и „Шефилд Универзитетот (City College of Thessaloniki (University of Sheffield)" од Солун.

„Катедра Аденауер: Каде одиш, Европа?“

Размислување без граници

Фондацијата Конрад Аденауер и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии од 3ти до 5ти јуни во Крушево го организираа семинарот под наслов „Катедра Аденауер: Kaде одиш, Европа?“. На настанот земаа учество четириесетина студенти од различни универзитeти во земјава.

Декарбонизација на производството на електрична енергија

Може ли до 2050г во РМ целосно да се замени производството на електрична енергија од фосилни горива со обновливи извори?

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за енергетска ефикасност на Македонија (МАЦЕФ) организираше регионална конференција на тема „Долгорочен развој на енергетиката во Македонија - можности и пречки". На конференцијата учествуваа претставници во областа од Македонија и регионот.