Публикации

Применета политика

Универзитетски учебник

Учебникот „Применета политика“ претставува колективен труд и е резултат на одлична академска соработка на група професори при Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, кои преку него сакаат да го поттикнат интересот и знаењата на читателите во областа на применетата политика.

Russ Allison Loar / flickr / CC BY-NC-ND 2.0 / creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Brandkatastrophe und regionale Kooperation in Nordmazedonien

Die Hitzewelle in Südosteuropa hält auch Nordmazedonien seit mehreren Wochen in Atem und verursachte viele Brände im Land. In der deutschen Berichterstattung wird davon kaum Notiz genommen bzw. der Fokus auf das Nachbarland und EU-Mitglied Griechenland gelegt. Gleichwohl sind die Ressourcen, der Brandkatastrophe zu begegnen, in Nordmazedonien noch einmal knapper und das Krisenmanagement der Regierung ist verbesserungsbedürftig. Auf das mazedonische Hilfeersuchen reagierten viele Länder in der Region. Dabei werden jedoch leider erneut regionale Konflikte sichtbar.

Системи за управување и мониторинг на животна средина

Универзитетски учебник

Фондацијата Конрад Аденауер и Машинскиот факултет-Скопје го издадоа универзитетскиот учебник со наслов “Системи за управување и мониторинг на животна средина”, авторско дело на професорите Емил Заев, Зоран Марков и Дарко Бабунски.

Иднината на медиумите - Младите новинари како шанса за нова ера на медиуми со интегритет и влијание

Работилница

КАС во соработка со Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) организираше тридневна работилница насловена како „Младите новинари како шанса за нова ера на медиуми со интегритет и влијание“.

Официјалниот претставник на КАС, Даниел Браун во посета на Гостивар

На 15 јули, Официјалниот претставник на КАС, Даниел Браун го посети Гостивар.

reuters/Alkis Konstantinidis

Griechenland und Nordmazedonien auf dem Weg zur Normalisierung

Vor drei Jahren unterschrieben Nordmazedonien und Griechenland in Prespa ein Abkommen, dass den seit der Unabhängigkeit Nordmazedoniens schwelenden Namensstreit zwischen beiden Ländern mit der Umbenennung der vormaligen Ehemaligen Jugoslawischen Republik Mazedonien beilegte. Wichtigster Erfolg für Nordmazedonien war, dass Griechenland seinen Widerstand gegen NATO- und EU-Beitritt aufgab. Während der NATO-Beitritt gut ein Jahr später erreicht werden konnte, warten die Mazedonier nach wie vor auf Fortschritte beim EU-Beitritt. Dennoch kann das Prespa-Abkommen als Vorbild für einen möglichen Weg des Ausgleichs bei bilateralen Konflikten in der Region dienen, wo historische und identitätspolitische Fokussierungen immer noch die Tagespolitik in den mehrheitlich jungen oder erst nach langer Zeit wieder unabhängigen Staaten bestimmen können. Drei Jahre nach der Unterzeichnung fragten die KAS-Auslandsbüros in beiden Ländern nach der Meinung der Bürgerinnen und Bürger zum Abkommen. Die beiden Büroleiter beschreiben in diesem Länderbericht die Ergebnisse aus der Perspektive ihrer jeweiligen Einsatzländer.

Младите новинари како шанса за нова ера на медиуми со интегритет и влијание

Во последната деценија, но особено во последните три години, многу од клучните стратегии на донаторските програми за поддршка го ставија младинското новинарство високо на листата на приоритети. Преку сè подостапните и поприсутни тренинзи од страна на медиумските организации, младински програми во локалните редакции и преку училишните весници, поткасти и други дигитални платформи, денес во развиените земји во светот младите се вклучени во продукција на квалитетно новинарство на начин кој станува сè повидлив и се проценува за витален за опстанокот на заедниците. Младинското новинарство е решението за проблемите и платформа за идеите кои ќе ги трансформираат заедниците, градовите, државите, светот во нивното време и во иднина.

Политичка мисла бр.61

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас Цивилис„ ви го претставуваат 61-то издание на списанието Политичка мисла.

Би не радувало доколку изборот на текстови направен од страна на меѓународниот уредувачки одбор наиде повторно на Ваш интерес. Како и секогаш се обидовме да се фокусираме на дебата за долгорочни перспективи. Темите како Претставничката демократија, Јавните политики па се до Политичката култура како и актуелните четива од областа на политичката теорија и општествените случувања, се истовремено општествени теми кои се дневно актуелни, но и долгорочни интересни за дискусија, која би сакале да ја збогатиме со актуелното издание.

Законодавните политики наспроти економските, политичките и општествените предизвици од 2021

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Од 28 до 30 мај во Охрид, КАС во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ организираше тридневен семинар за пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата. Хибридниот настан вклучи бројни македонски и германски политичари и експерти од најразлични области.

Иднината на Европа и иднината на проширувањето

9 Мај – Денот на Европа

На 19 мај, КАС во соработка со Европското движење во Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската унија организираа хибриден настан на тема „Иднината на Европа и иднината на проширувањето“ како завршна манифестација во рамки на овогодишното одбележување на 9 Мај – Денот на Европа.