Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Event

Solemn Academy

Europe Day 2011

The Konrad Adenauer Foundation in partnership with the European Movement in Republic of Macedonia are celebrating the Europe Day 2011 and the 20th Aniverssairy of the European Movement in Republic of Macedonia.

Seminar

Tolerance, dialogue, cooperation!

Promoting inter-religious dialogue in Macedonia through capacity building for media and religious representatives

On the 27th and 28th of April 2011 in Skopje, a Consultative meeting is going to be organized with the Heads of the five religious communities in Macedonia.

Diskussion

Challenges of Education Policy

State officials and experts in the field of education policy in Macedonia and the region will discuss their views on the challenges of modernization and strategic planning of the education policy.

Seminar

TRAINING SEMINARS FOR POLITICAL PARTIES IN MACEDONIA

From 15th till 18th of April as a part of the joint cooperation between the KAS and the EFF we organize trainings for young leaders of the political party VMRO-DPMNE on topic: Political communication and organization.

Buchpräsentation

Promotion of the Macedonian version of the EU Lisbon Treaty

Promotion of the Macedonian version of the EU Lisbon Treaty

Diskussion

Challenges to implementing the Rule of Law in Macedonia and the Region

State officials and experts in the field of rule of law in Macedonia will discuss their views on the challenges of implementing the rule of Law in Macedonia and the Region

Seminar

Beschleunigte Reformen – Beschleunigung der Integration Mazedoniens in die Europäische Union

Reformen, neue Aspekte und ein professionalisierter öffentlicher Dienst – Die achte politische Akademie in Skopje

Im Zuge der europäischen Integration Mazedoniens und der Stärkung der Reformen im Land findet vom 6. bis 10.12.2010 die achte politische Akademie in Skopje statt.

Seminar

Studienprogramme für junge Erwachsene – Mobilität für Studierende

Mobilität schafft neue Möglichkeien

Nach der Visa-Liberalisierung Mazedoniens ist es Zeit auch die jungen Erwachsene und Studenten für Reisen zu motivieren.

Fachkonferenz

EU-Instrumente für Stimulation und Entwicklung der kleinen und mittleren Unternehmen

Das 12. Expertenforum der mazedonischen Wirtschaft über die EU-Vorbeitrittsinstrumente und die Entwicklung Klein- und mittlerer Unternehmen

Diskussion

Herausforderugen und Perspektiven der EU Integration Mazedoniens

Dritte Abenddisskusion der Konrad Adenauer Stifftung für die jungen KAS-Stipendiaten

Ljupka Siljanoska, Staatsberaterin für die Unterstützung des Integrationsprozesses wird über den Stand, die zukünftige Entwicklung und die bevorstehende Herausforderungen des Integrationsprozesses Mazedoniens in die EU vortragen.

Меѓурелигиски час

Учиме едни од други за живот едни со други

На 17-ти мај се одржа проектот „Меѓурелигиска час“. Настанот го организираше Фондацијата Конрад Аденауер во тесна соработка со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ и Факултетот за исламски науки од Скопје. Триесетина учесници, вклучувајќи студенти по теологија, претставници на верски заедници, експерти од областа на религијата и други заинтересирани поединци, учествуваа на настанот со цел да се поттикне значајна размена на идеи и искуства.

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Улогата на Собранието во време на современите демократски предизвици

Од 06 до 08 април, КАС во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ го организираше тренинг семинарот наменет за пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, насловена како „Зајакнување на капацитетите на пратениците: Улогата на Собранието во време на современите демократски предизвици“. Овој настан опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со адекватното презентирање на пратениците во Собранието, комуникација со граѓаните, градење стратешки пристап кон превенција и менаџирање на современите демократски предизвици во македонското општество.

Политичка академија 2023

Лидери за иднината

Од 31 март до 02 април, КАС заедно со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ го организираа првиот модул на Политичката академија, насловен како „Лидери за иднината“. Наменет за селектирани млади учесници, овој модул опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари, експерти и теоретичари во врска со основите на лидерството, со особен фокус на функционирањето на политичкиот систем и македонските политички процеси.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.