Asset Publisher

Настани

Asset Publisher

Asset Publisher

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Asset Publisher

Event

Ден на Европа 2024

Одбележување на Денот на Европа - 9 Мај

Денот на европското обединување – 9 Мај, Европското движење во Република Северна Македонија во партнерство со Фондацијата Конрад Аденауер ќе го одбележат на 04 јуни (вторник) со почеток од 11.00 часот.

Diskussion

Дали Северна Македонија е ранлива на економски притисок од НР Кина?

Панел дискусија и промоција на публикација

Фондацијата Конрад Аденауер, Правниот Факултет “Јустинијан Први”-Скопје и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА организираат панел дискусија и промоција на публикација со наслов “Со надеж за најдобро, подготвени за најлошо: Дали Република Северна Македонија е ранлива на економски притисок од Народна Република Кина? ”.

Workshop

ausgebucht

Регионална студентска размена

Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии

Од 05 до 07 април во Дојран, Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Машинскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје и Градежен факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун, организира регионална студентска работилница на тема “Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии”.

Workshop

ausgebucht

Стратешко планирање за политички промени 2024

Работилница

Во рамки на богатата соработка, КАС и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираат тридневен настан наменет за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ и членовите на Извршниот комитет, со цел дискусии и стратешко планирање за активностите на ВМРО-ДПМНЕ во наредниот период. Настанот ќе се одржи од 23 до 25 февруари во Велес.

Workshop

ausgebucht

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Успешни стратегии и предизвици

Тренинг-семинар на високо ниво, наменет за пратениците во македонското Собрание од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата.

Workshop

ausgebucht

Политичка академија 2024

Важноста на ефективната комуникација во градењето успех

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ од 09 до 11 февруари во Крушево ја организираат Политичката академија 2024 насловена како „Важноста на ефективната комуникација во градењето успех“.

Workshop

ausgebucht

Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа

Тренинг наменет за стипендистите на КАС

Фондацијата Конрад Аденауер организира еднодневен тренинг со наслов “Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа”, наменет за јакнење на капацитетите на млади професионалци и студенти кои се дел од мрежата на стипендисти на КАС. Активноста ќе се одржи во просториите на Фондацијата и има за цел да ги обучи учесниците за практична и ефективна примена на придобивките од Chat GPT 3.5 и 4.0 во нивниот секојдневен и професионален живот, укажувајќи на неговите можности, ограничувања и најдобра пракса.

Event

ausgebucht

Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа

Обука за градоначалници

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 Октомври во Скопје, организира еднодневен тренинг-семинар за градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ на тема „Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа“.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2023: „Лидери за иднината“

Финален модул на Политичката академија

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 и 29 октомври во Скопје го организираат финалниот модул на Политичката академија на тема „Економското лидерство во Европа за време на руската воена агресија во Украина“.

Diskussion

Катедра Аденауер 2023

ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици

На 19 октомври, со почеток од 11.00 часот на Правниот факултет во Штип, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Академијата за Европски интеграции од Скопје и Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип ја организираат „Катедра Аденауер 2023“ на тема „ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици“.

Asset Publisher

МЕЃУРЕЛИГИСКИ ЧАС

Поттикнување на дијалог и соработка

На 27 ноември во Скопје, се одржа Меѓурелигискиот час за втората генерација студенти по теологија од Православниот богословски факултет и Факултетот за исламски науки.

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА УЧЕНИЧКОТО УЧЕСТВО ВО ПРОЦЕСОТ НА ДОНЕСУВАЊЕ ОДЛУКИ

КОНФЕРЕНЦИЈА

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението LEAD на 20.11.2017 година ја организираа конференцијата за зајакнување на ученичкото учество во процесот на донесување на одлуки во средните училишта во Македонија.

ЈАКНЕЊЕ ПРЕКУГРАНИЧНА СОРАБОТКА ВО СФЕРАТА НА УПРАВУВАЊЕ СО ВОДИ

СЕМИНАР

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Машинскиот Факулет-Скопје при Универзитетот Св. Кирил и Методиј од Скопје и Градежниот Факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун организираа студентска размена во Дојран од 16-18 ноември.

KAS SCHOLAR INITIATIVE

Со целосна поддршка во процесот на планирање и реализирање, стипендистите на КАС организираа семинар со наслов “Economy-Education-Employment” кој се одржа од 9 до 12 ноември во Пеќ, Косово.

ПОЛИТИЧКА АКАДЕМИЈА 2017

ЈАКНЕЊЕ НА ДЕМОКРАТИЈАТА НА ЛОКАЛНО НИВО

Од 16 до 17 септември во хотел Мериот се одржа Политичката академија 2017. Настанот е организиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот Павел Шатев.

РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА ЗА БЕЗБЕДНОСТ 2017

Од 29 септември до 1 октомври, КАС во соработка со Факултетот за безбедност-Скопје и Центарот за истражување и креирање политики ја организираше регионалната Летна школа за безбедност 2017. Проектот е поддржан од „Вилфред Мартенс“ Центарот за европски студии од Брисел.

ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ ЗА МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ

Младински политики на локално ниво

Од 22 до 24 септември во Берово се одржа транинг семинарот посветен за предизвиците и можностите за младите луѓе на локално ниво во организација на Фондацијата Конрад Аденауер.

Mazedonischer Außenminister zu Gast bei der Konrad-Adenauer-Stiftung

Am 06. September empfing der stellvertretende Generalsekretär der Konrad-Adenauer-Stiftung, Dr. Gerhard Wahlers, den mazedonischen Außenminister Nikola Dimitrov und eine hochrangige Delegation Mitarbeiter seines Ministeriums zum bilateralen Austausch.

Македонскиот министер за надворешни работи на гости во фондацијата Конрад Аденауер

На 06 септември заменик генералниот секретар на фондацијата Конрад Аденауер д-р Герхард Валерс оствари билатерална средба со македонскиот министер за надворешни работи Никола Димитров, кој беше придружуван од висока делегација на соработници од министерството.

ВТОРА РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА

"Општеството и религијата: Етнички групи, идентитет, национализам"

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со "Вилфрид Мартенс" Центарот за Европски студии, втора година по ред ја организираа Регионалната летна школа 2017 на тема "Општеството и религијата: Етнички групи, идентите и национализам"