Asset Publisher

Настани

Asset Publisher

Asset Publisher

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Asset Publisher

Diskussion

Дали Северна Македонија е ранлива на економски притисок од НР Кина?

Панел дискусија и промоција на публикација

Фондацијата Конрад Аденауер, Правниот Факултет “Јустинијан Први”-Скопје и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА организираат панел дискусија и промоција на публикација со наслов “Со надеж за најдобро, подготвени за најлошо: Дали Република Северна Македонија е ранлива на економски притисок од Народна Република Кина? ”.

Workshop

ausgebucht

Регионална студентска размена

Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии

Од 05 до 07 април во Дојран, Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Машинскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје и Градежен факултет при Универзитетот Аристотелис од Солун, организира регионална студентска работилница на тема “Прекугранична соработка и размена на искуства за обновливи извори на енергија – управување со води и фотоволтаични системи и технологии”.

Workshop

ausgebucht

Стратешко планирање за политички промени 2024

Работилница

Во рамки на богатата соработка, КАС и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираат тридневен настан наменет за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ и членовите на Извршниот комитет, со цел дискусии и стратешко планирање за активностите на ВМРО-ДПМНЕ во наредниот период. Настанот ќе се одржи од 23 до 25 февруари во Велес.

Workshop

ausgebucht

Зајакнување на капацитетите на пратениците

Успешни стратегии и предизвици

Тренинг-семинар на високо ниво, наменет за пратениците во македонското Собрание од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата.

Workshop

ausgebucht

Политичка академија 2024

Важноста на ефективната комуникација во градењето успех

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ од 09 до 11 февруари во Крушево ја организираат Политичката академија 2024 насловена како „Важноста на ефективната комуникација во градењето успех“.

Workshop

ausgebucht

Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа

Тренинг наменет за стипендистите на КАС

Фондацијата Конрад Аденауер организира еднодневен тренинг со наслов “Искористете ја моќта на Chat GPT 3.5 и 4.0 во вашиот секојдневен живот и работа”, наменет за јакнење на капацитетите на млади професионалци и студенти кои се дел од мрежата на стипендисти на КАС. Активноста ќе се одржи во просториите на Фондацијата и има за цел да ги обучи учесниците за практична и ефективна примена на придобивките од Chat GPT 3.5 и 4.0 во нивниот секојдневен и професионален живот, укажувајќи на неговите можности, ограничувања и најдобра пракса.

Event

ausgebucht

Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа

Обука за градоначалници

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 Октомври во Скопје, организира еднодневен тренинг-семинар за градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ на тема „Градење успех на локално ниво: Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа“.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2023: „Лидери за иднината“

Финален модул на Политичката академија

Фондацијата Конрад Аденауер и Партискиот истражувачко-аналитички центар „Љубиша Георгиевски“ на 28 и 29 октомври во Скопје го организираат финалниот модул на Политичката академија на тема „Економското лидерство во Европа за време на руската воена агресија во Украина“.

Diskussion

Катедра Аденауер 2023

ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици

На 19 октомври, со почеток од 11.00 часот на Правниот факултет во Штип, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, Академијата за Европски интеграции од Скопје и Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип ја организираат „Катедра Аденауер 2023“ на тема „ЕУ и НАТО на Западен Балкан во контекст на новите политички и безбедносни предизвици“.

Diskussion

Кинеското влијание врз процесот на пристапување на Западен Балкан во ЕУ: синергии и пречки

Панел дискусија и промоција на публикација

Фондацијата Конрад Аденауер, Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе промовираат заедничка публикација на тема “Кинеското влијание врз процесот на пристапување на Западен Балкан во ЕУ: синергии и пречки“.

Asset Publisher

ЕВРОПСКАТА УНИЈА НА РАБ НА ПОВРАТОК ВО МАКЕДОНИЈА

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија Социетас Цивилис од Скопје го промовираа истражувањето "Европската Унија на раб на повраток во Македонија“ на авторите Ненад Марковиќ, Зоран Нечев и Иван Николовски.

ТРКА НА 3, 6 И 9 СО ПРЕЧКИ. КОН ЧИСТА ПРЕПОРАКА?

Набљудување на спроведувањето на вторите три месеци од Планот 3-6-9

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) го следи спроведувањето и исполнувањето на реформите од Планот 3-6-9. Вториот извештај кој се однесува на вторите три месеци од спроведувањето на планот, e јавно презентиран на 5 март 2018, понеделник, во ЕУ Инфо Центар.

ПОДДРШКА ЗА РЕШЕНИЕ НА СПОРОТ ЗА ИМЕТО

Македонска делегација на посета кај Ханс-Герт Петеринг

На 21 февруари, Д-р Ханс-Герт Петеринг, поранешен Претседател на Фондација Конрад Аденауер и поранешен Претседател на Европскиот Парламент, ја прими македонската делегација составена од заменик претседателот на Владата Бујар Османи и министерот за надворешни работи Никола Димитров.

ЕТИЧКИТЕ НОРМИ ВО НОВИНАРСТВОТО

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Здружението на новинарите на Македонија од 8-10 февруари организираше дводневна обука на тема: „Практиката на Европскиот суд за човекови права и на Јавното обвинителство на Македонија со случаите за медиумската слобода“.

РЕФОРМИ ВО ПРАВОСУДНИОТ СИСТЕМ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Промоција на публикација

Фондација Конрад Аденауер и Институт за демократија „Социетас цивилис“ во ЕУ Инфо центарот ги промовираа публикациите „Реформа на судството во Република Македонија: Промени без реформи?“ и „Уставниот суд изгубен во судските реформи“.

АКАДЕМИЈА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ

Од 14-17 декември во Скопје, КАС во соработка со EDS (European Democratic Students), официјалната студентска организацијата на Европската нардона партија и Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ како и Вилфред Мартенс Центарот за европски студии се организираше Академијата за млади лидери под работен наслов “Улогата на дијалогот во градење на посилни општества”

КОРИСТЕЊЕТО НА РЕЛИГИЈАТА ВО ПОЛИТИЧКИТЕ КАМПАЊИ

ИСТРАЖУВАЊЕ

На 18 декември во Скопје, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институтот за политички истражувања и порталот Религија.мк го промовираа истражувањето за застапеноста на религијата во политичките кампањи.

МЕЃУРЕЛИГИСКИ ЧАС

На 18 декември се одржа вториот меѓурелигиски час помеѓу студентите од факултетите за богословија и за исламски науки на тема “Користењето на религијата во политичките кампањи”

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 25 ГОДИНИ МАКЕДОНСКО-ГЕРМАНСКА СОРАБОТКА

На 6 декември 2017 година под покровителство на Германската амбасада во Скопје се организираше специјалниот настан по повод 25 годишнината од успешната соработка помеѓу Македонија и Германија.

МЕЃУРЕЛИГИСКИ ЧАС

Поттикнување на дијалог и соработка

На 27 ноември во Скопје, се одржа Меѓурелигискиот час за втората генерација студенти по теологија од Православниот богословски факултет и Факултетот за исламски науки.