Настани

Heute

мар.

2023

-

апр.

2023

ausgebucht
Политичка академија 2023
Лидери за иднината

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Seminar

ausgebucht

Module 2 - Strengthening the school council of SGGUGS Zdravko Cvetkovski

This pilot project is implemented by Konrad Adenauer Foundation and it aims to build the capacity of the high school students to create their own sustainable council within the school system and act as multipliers.

Seminar

ausgebucht

Модул 2 - Зајакнување на Училишната заедница на СГГУГС Здравко Цветковски

Овој пилот проект е имплементиран од Фондацијата Конрад Аденауер и има за цел да ги зајакне капацитетите на учениците во создавање на одржлив модел на училишна заедница кој понатаму ќе може да се реплицира.

Seminar

ausgebucht

Stärkung der Schülervertretung des Orce Nikolov Gymnasiums

Europäisches Modell für Jugendbeteiligung

Das Projekt realisiert von der Konrad-Adenauer-Stiftung hat als Ziel die Fähigkeit der Schülerinnen und Schüler aufzubauen, um denen es zu ermöglichen eine eigene nachhaltige Schülervertretung zu organisieren.

Seminar

ausgebucht

Visions and Wishes for Europe

SIMULATION GAME

The simulation game on European Institutions and the negotiation process will be organized by KAS in cooperation with the Wilfried Martens Centre for European Studies and CIVIC.

Seminar

ausgebucht

Wünsche und Visionen für Europa

Simulationsspiel

Das Simulationsspiel rund um die europäischen Institutionen und den Erweiterungsprozess wird in Kooperation mit dem Centre for European Studies und dem Civic Institute for International Education veranstaltet.

Seminar

ausgebucht

Визии и желби за Европа

ТРЕНИНГ СИМУЛАЦИЈА ЗА ПРОЦЕСОТ НА ПРИСТАПУВАЊЕ ВО ЕУ

Фондацијата Конрад Аденауер во партнерство со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии и ЦИВИК институтот ќе ја организираат 2-та по ред тренинг симулација "Визии и желби за Европа" во 2016 година.

Seminar

ausgebucht

Stärkung der Schülervertretung des Zdravko Cvetkovski Gymnasiums

Europäisches Modell für Jugendbeteiligung

Das Projekt realisiert von der Konrad-Adenauer-Stiftung hat als Ziel die Fähigkeit der Schülerinnen und Schüler aufzubauen, um denen es zu ermöglichen eine eigene nachhaltige Schülervertretung zu organisieren.

Seminar

ausgebucht

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА УЧИЛИШНАТА ЗАЕДНИЦА ВО СГГУГС "ЗДРАВКО ЦВЕТКОВСКИ"

Модул 1- Младинско учество и активизам

Овој проект е имплементиран од Фондацијата Конрад Аденауер и има за цел да ги зајакне капацитетите на учениците во создавање на одржлив модел на Училишна заедница, што понатаму ќе може да се реплицира.

Seminar

ausgebucht

ДИГИТАЛНА ЕВРОПА: МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ ЗА НАПРЕДОК

Семинар на DEMYC

Демократската младинска заедница на Европа (DEMYC) во Скопје од 7 до 10 април ќе биде домаќин на настанот "Дигитална Европа: Младински политики за напредок".

Seminar

Зајакнување на Училишната заедница на СУГС Орце Николов

Повик за учесници

Фондација Конрад Аденауер, во соработка со СУГС Орце Николов, започна со реализирање на проект кој има за цел да ја зајакне постоечката Училишна заедница на средното училиште Орце Николов во Скопје.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.