Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Seminar

ausgebucht

Wünsche und Visionen für Europa

Simulationsspiel

Das Simulationsspiel rund um die europäischen Institutionen und den Erweiterungsprozess wird in Kooperation mit dem Centre for European Studies und dem Civic Institute for International Education veranstaltet.

Diskussion

POLITISCHE KULTUR UND MANGEL AN POLITISCHEM DIALOG IN DER REPUBLIK MAZEDONIEN

Anlässlich der Herausgabe der Publikation “Politischer Dialog” der Autoren Nenad Markovic und Misa Popovic laden die Konrad-Adenauer-Stiftung und das Institute for Democracy “Societas Civilis” zur Vorstellung und Diskussion.

Seminar

"Religion, Ethnicity and Nationalism"

Summer School

In the period between 17 to 21 August, 2015, the Konrad Adenauer Foundation in cooperation with the University ”Euro-Balkan”, Skopje and the five religious communities organize the second summer school “Religion, Ethnicity and Nationalism”.

Seminar

"Religion, Ethnie und Nationalismus"

Sommerschule

Die KAS veranstaltet mit der Euro-Balkan University und den 5 Religionsgemeinschaften Mazedoniens in der Zeit vom 17-21 Aug. 2015 eine Sommerschule zur Förderung des interethnischen und interreligiösen Dialogs.

Event

Clean Energy Fair 2015

Europäische Woche für nachhaltige Energie

Anlässlich der Europäischen Woche für nachhaltige Energie organisiert die Konrad-Adenauer-Stiftung mit dem Umwelt NGO Go Green den „Clean Energy Fair 2015“.

Diskussion

ausgebucht

Discover your renewable potential

Weltumweltstag 2015

Anlässlich des Weltumweltstages am 5. Juni organisiert die Konrad-Adenauer-Stiftung mit dem Umwelt NGO „Go Green“ eine Diskussionsrunde und Workshops zum Thema: “Discover your renewable potential”.

Vortrag

ausgebucht

CATHEDRA ADENAUER 2015

Regionale Integration des Wissensdreiecks aus Hochschulbildung, Forschung und Innovation

Die Vorlesungsreihe Cathedra Adenauer wird durch die KAS und ihre Partner: das Wilfried Martens Centre for European Studies, die Juristische Fakultät „Iustinianus Primus“ –Skopje und das Institut Max van der Stoel der SEEU-Tetovo organisiert.

Seminar

ausgebucht

Visionen und Wünsche für Europa

Simulationsspiel

Das Simulationsspiel rund um die europäischen Institutionen und den Erweiterungsprozess wird in Kooperation mit dem Wilfried Martens Centre for European Studies und dem Civic Institute for International Education veranstaltet.

Seminar

ausgebucht

Visions and Wishes for Europe

SIMULATION GAME

The simulation game on European Institutions and the negotiation process will be organized by KAS in cooperation with the Wilfried Martens Centre for European Studies and CIVIC.

Event

Europa Tag 2015

Veranstaltungen der KAS Mazedonien rund um den Europatag

Die KAS unterstützt jedes Jahr die Veranstaltungen der Europäischen Bewegung Mazedonien rund um den Europatag. Auch in diesem Jahr finden im Monat Mai zahlreiche Veranstaltungen statt, um für die europäische Idee in Mazedonien zu werben.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.