Настани

Diskussion

ausgebucht

THE CHALLENGES OF DEALING WITH THE CONFLICT PAST IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

Increasing the public awareness and support for the RECOM initiative

The KAS together with the Center for Research and Policy Making and the Coalition for RECOM have the honour to invite you to a Roundtable discussion on the topic “The challenges of dealing with the conflict past in R. Macedonia”.

Workshop

ausgebucht

Workshop with representatives from the Jewish community

Improving the religious communities' representatives' capacity and skills for public relations in the public media

The project “Improving the religious communities’ representatives’ capacity and skills for public relations in the public media” consists of three phases:

Seminar

FÖRDERUNG DES DIALOGS ÜBER DIE ENERGIEEFFIZIENZ

WO STEHEN WIR UND WAS SOLLTEN WIR TUN

Die Konrad-Adenauer Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Partner Center for Research and Policy Making (CRPM) organisiert das Seminar „Förderung des Dialogs über die Energieeffizienz: Wo stehen wir und was sollten wir tun“.

Workshop

ausgebucht

Workshop with representatives from the Catholic church

Improving the religious communities' representatives' capacity and skills for public relations in the public media

The project “Improving the religious communities’ representatives’ capacity and skills for public relations in the public media” consists of three phases:

Forum

EUROPATAG DES UNTERNEHMERS – MAZEDONIEN 2014

Anwendung von IT-Innovationen im öffentlichen Sektor, um die Dienstleistungen für die kleinen und mittleren Unternehmen

Der Europatag des Unternehmers – Mazedonien 2014 unter dem Motto „Think IT, plan IT, do IT - Innovation and Future IT Trends” wird im Rahmen der europäischen Woche der kleinen und mittleren Unternehmen organisiert.

Seminar

MEDIENBERICHTERSTATTUNG ÜBER KLIMA UND ENERGIEFRAGEN

Seminar

Richtge Berichterstattungen der Medien über Klimafragen und Energie sind für die richtige Aufklärung der Bürger sehr wichtig

Workshop

ausgebucht

Politik und Verhandeln: Wie geht man mit verschiedenen Interessen und Kompromissen bei Entscheidungen um?

Workshop mit Simulationsspiel

Ein parteiübergreifender Workshop zur Förderung der politischen Kultur in Mazedonien.

Forum

VIII. South East Europe Media Forum (SEEMF)

Das KAS-Medienprogramm Südosteuropa lädt zum VIII. South East Europe Media Forum (SEEMF) ein. Mitveranstalter sind die Südosteuropäische Medienorganisation (SEEMO) in Wien und die Zentraleuropäische Initiative (CEI) in Triest.

Diskussion

ausgebucht

HERAUSFORDERUNGEN DER VERGANGENHEITSAUFARBEITUNG IN DER REPUBLIK MAZEDONIEN

Die Recom Initiative In Mazedonien

Die KAS, der Center for Research and Policy Making (CRPM) und die Coaltion for RECOM laden Sie zu dieser Diskussionsrunde mit dem Titel "Die Herausforderungen der Vergangenheitsaufarbeitung in Mazedonien" ein.

Vortrag

CATHEDRA ADENAUER 2014

“ENTWICKLUNG DES RECHTSSTAATS – KONSTRUKTIVER ANSATZ UND POSITIVE HERANGEHENSWEISE”

Der bevorstehende Vortrag im Rahmen unserer Vortragsreihe "Cathedra Adenauer" ist dem Thema “Entwicklung des Rechtsstaats – konstruktiver Ansatz und positive Herangehensweise“ gewidmet.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.