Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Seminar

ausgebucht

Визии и желби за Европа

ТРЕНИНГ СИМУЛАЦИЈА ЗА ПРОЦЕСОТ НА ПРИСТАПУВАЊЕ ВО ЕУ

Фондацијата Конрад Аденауер во партнерство со Вилфрид Мартенс Центарот за Европски Студии и ЦИВИК институтот ќе ја организираат 1-та по ред тренинг симулација "Визии и желби за Европа" во 2016 година.

Seminar

ausgebucht

УСПЕШНИ ПОЛИТИКИ ОД И ЗА ЖЕНИТЕ

Фондацијата Конрад Аденауер промовира и поттикнува еднакви можности за жените во сите аспекти на општеството.

Seminar

Зајакнување на Училишната заедница на СГГУГС Здравко Цветковски

Повик за учесници

Фондација Конрад Аденауер, во соработка со СГГУГС Здравко Цветковски, започна со реализирање на проект кој има за цел да ја зајакне постоечката Училишна заедница на средното училиште Здравко Цветковски во Скопје.

Seminar

ausgebucht

ПОЛИТИЧКА АКАДЕМИЈА

СОВРЕМЕНА НАРОДНА ПАРТИЈА

Политичката академија, која се одржува на годишно ниво е наменета за активни политичари и претставува комбинација на граѓанска и политичка едукација, како и обука за лидерски вештини.

Workshop

ausgebucht

Преговарање и политика

Соочување со интересите и правење компромис во политиката

Целта на симулацијата "Преговарање и политика - Соочување со интересите и правење компромис во политиката" е да ги собере на едно место младите политичари од различни политички партии со цел да се запознаат помеѓу себе.

Workshop

ausgebucht

Унапредување на координативните механизми за следење и оценување на реформите во правосудниот сектор

Асоцијацијата Зенит, во соработка и со поддршка на Фондацијата Конрад Аденауер, организираат работилница посветена на унапредување на координативните механизми за следење и оценување на реформите во правосудниот сектор.

Seminar

ausgebucht

STRATEGIC PLANING OF THE SCHOOL COUNCIL OF SUGS "GEORGI DIMITROV"

European Model of Youth Participation

This pilot project is implemented by Konrad Adenauer Foundation in partnership with Youth Can and it aims to build the capacity of the high school students to create their own sustainable council within the school system and act as multipliers.

Seminar

ausgebucht

Политичка култура и Политички дијалог

Улогата на младите во воспоставувањето на нов политички дијалог во земјата

Фондацијата Конрад Аденауер организира семинар на тема "Политичкa култура и Политички дијалог" во периодот помеѓу 11-13 декември 2015 во хотел Аурора, Берово.

Seminar

ausgebucht

СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ НА УЧИЛИШНАТА ЗАЕДНИЦА НА СУГС "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ"

Европски модел на младинско учество

Овој пилот проект е имплементиран од Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Младите можат и има за цел да ги зајакне капацитетите на учениците во создавање на одржлив модел на училишна заедница кој понатаму ќе може да се реплицира.

Event

Mакедонскo-германски форум

Политичка едукација како основа на демократијата: 15 години Фондација Конрад Аденауер во Република Македонија

Во насока на воспоставување нов политички дијалог помеѓу Македонија и Германија фондацијата Конрад Аденауер го основа Македонско-германскиот форум, кој ќе се одржува секоја година во Скопје и Берлин.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.