Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Kongress

II МАКЕДОНСКО-ГЕРМАНСКИ ФОРУМ

ГРАДИМЕ МОСТОВИ – ПОЛИТИКИ И ЕКОНОМИЈА

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Институт за социјално истражување – МК 91 го организира македонско-германскиот форум посветен на билатералната соработка во областа на политиката и економијата.

Forum

ausgebucht

Улогата на цивилното општество при процесот на интеграција во НАТО и ЕУ

Панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија "Societas Civilis“ – Скопје имаат чест срдечно да Ве поканат на панел дискусијата на тема: „Улогата на цивилното општество при процесот на интеграција во НАТО и ЕУ“ проследено со прием.

Workshop

ausgebucht

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА НАСТАВНИЦИТЕ ЗА МЕТОДИ НА МЛАДИНСКА РАБОТА И НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Целта на проектот е зголемување на капацитетите и знаењата на наставниците кои се задолжени за работа со училишните заедници особено во делот на младинската работа, методи на младинска работа и методи на неформално образование.

Workshop

ausgebucht

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА НАСТАВНИЦИТЕ ЗА МЕТОДИ НА МЛАДИНСКА РАБОТА И НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Целта на проектот е зголемување на капацитетите и знаењата на наставниците кои се задолжени за работа со училишните заедници особено во делот на младинската работа, методи на младинска работа и методи на неформално образование.

Seminar

ausgebucht

ARE YOU(TH) IN? ПЕРСПЕКТИВИ, ИДЕИ И НАСОКИ

Фондацијата Конрад Аденауер организира три дневен семинар наменет за зајакнување на мрежата на моментални и поранешни стипендисти од Македонија и Косово

Seminar

ausgebucht

РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА 2018

ОПШТЕСТВОТО И РЕЛИГИЈАТА: ЕТНИЧКИ ГРУПИ, ИДЕНТИТЕТ И НАЦИОНАЛИЗАМ

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со "Вилфрид Мартенс" Центарот за Европски студии ја организираат Регионалната летна школа 2018 наменета за млади истражувачи и професионалци кои доаѓаат од земјите од регионот.

Forum

Eine glaubwürdige Beitrittsperspektive für den Westbalkan-Bestandsaufnahme zwischen Gipfeltreffen in Sofia und London

Westbalkan-Botschafterkonferenz

Eine Veranstaltung der Konrad-Adenauer-Stiftung e.V. mit freundlicher Unterstützung der Botschaft der Republik Albanien und der Botschaft der Republik Bulgarien.

Seminar

ausgebucht

РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА ЗА БЕЗБЕДНОСТ 2018

ИДЕНТИТЕТ, МИГРАЦИИ И НОВАТА СИГУРНОСНА АГЕНДА ВО ЕВРОПА

КАС во соработка со Факултетот за безбедност-Скопје и Центарот за истражување и креирање политики ја организираат регионалната Летна школа за безбедност 2018. Проектот е поддржан од „Вилфред Мартенс“ Центарот за европски студии од Брисел.

Seminar

ausgebucht

THINKING OF MACEDONIA

Scenario Workshop for Parliamentary Assistants

Konrad Adenauer Foundation in cooperation with the Civic Institute from Germany is organizing a sceen based workshop intended for Parliamentary Assistant in Macedonia.

Seminar

BRAIN DRAIN РЕГИОНАЛЕН ХАКАТОН И КОНФЕРЕНЦИЈА

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ

Фондацијата Конрад Аденауер, Здружението ЛЕАД и Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии ја организираат првата регионалната Brain Drain хакатон и конференција која ќе се одржи од 11 до 14 мај во Охрид и Скопје.

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Од 02 до 04 март во Струмица се одржа дводневна работилница во организација на КАС и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) со наслов „Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија“ на која учество земаа новинари од повеќе од 30 онлајн медиуми од целата земја.

Тркалезна маса

Религијата во образованието – искуства и предизвици

Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Асоцијацијата на професори по Eтика во религиите организираше тркалезна маса на 16 февруари во Скопје на тема „Религијата во образованието - искуства и предизвици“ на која присуствуваа лидерите на верските заедници, пратеници и експерти на темата од академијата и општеството.

Обука за личен маркетинг за актуелните КАС стипендисти

На 21 декември 2022 Фондацијата Конрад Аденауер спроведе обука за личен маркетинг наменета за актуелните КАС стипендисти, со цел поддршка и унапредување на нивните компетенции и персоналните вештини во насока на подобра и поквалитетна себе-промоција.

Новата реалност во училиштата - создавање можности со иновации и дигитални решенија

На 17. декември се одржа семинар на тема “Новата реалност во училиштата – создавање можности со иновации и дигитални решенија” наменета за професори по предметот Етика во религиите.

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираа Младинската политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

Од 28 до 30 октомври, КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ организираше уште една од серијата политички академии, овој пат наменета за највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ на тема: „Стратегија и визија во време на криза“. Овогодишната Политичка академија опфати стручни презентации и работилници предводени од бројни домашни експерти, меѓународни претставници, актуелни и поранешни политичари и теоретичари во врска со раководењето на процеси во време на кризи – од сите аспекти кои се актуелни во моментот.

Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци

Обука

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и канцелариите на Фондацијата Фридрих Еберт (FES) и Фондацијата Конрад Аденауер (KAS) во Скопје, спроведоа тридневна обука на темата „Зајакнување на капацитетите на партиските подмладоци“ што се одржа од 23 до 25 септември 2022 година, во Охрид.

Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција

Обука

На 6 септември во Општина Аеродром се одржа еднодневна обука за вработените во општината, како последна активност во рамки на заедничкиот проект „Создавање европска општина: Политика на интегритет за 0 корупција“ реализиран од страна на Фондацијата Конрад Аденауер, Правникот факултет „Јустинијан Први“ и Општина Аеродром.

Регионална Летна Школа 2022

Општество и Религија: Етнички групи, Идентитет и Национализам

Вечерта на 23 август се случи отворањето на регионалната летна школа “Општество и религија: етнички групи, идентитет и национализам”. На настанот учество земаа млади студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија.

Градиме мостови кон заедничка иднина: од соседи кон стратешки партнери

Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендистите во Охрид, 01 - 03 јули

Во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел, за време на првиот викенд од јули во прекрасниот Охрид, се одржа Билатерална македонско-бугарска средба на КАС стипендисти.