Настани

Derzeit sind keine Veranstaltungen geplant.

Diskussion

Натанаел Лимински во официјлна посета на Северна Македонија

30 Години македонско-германски дипломатски односи

Workshop

ausgebucht

Дезинформации во онлајн медиумите – практики и решенија

Работилница

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) организираат работилница за унапредување на вештините на новинарите во контекст на дезинформации во онлајн медиумите која ќе се одржи од 02 до 04 март 2023 година во Струмица.

Diskussion

Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина

Промоција на публикација и панел дискусија

Фондацијата Конрад Аденауер организираа панел дискусија за промоција на публикацијата со наслов “Македонската модерна центар-десница и предизвиците поврзани со животната средина” во авторство на д-р Даме Димитровски, Дејан Димитриев и Радован Спиридонов.

Event

КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ВАНЗЕ

ФИЛМ

Оваа година се навршуваат 80 години од депортацијата на Евреите од Македонија во центарот за убивање Треблинка во окупирана Полска. И Евреите од Македонија како и Евреите ширум Европа беа жртви на таканареченото конечно решение на еврејското прашање во неговата најгруба форма. Во рамки на одбележувањето на овој трагичен настан како и по повод Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот на 27 јануари и годишнината од Конференцијата во Ванзе од 20 јануари 1942 година, го прикажуваме филмот „Конференцијата во Ванзе“ (2022) во соработка со Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Гете институтот и Еврејската заедница во Република Македонија.

Event

ausgebucht

Младинска политичка академија

Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина

КАС во соработка со Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПМНЕ и Европските Демократски Студенти (ЕДС) од 01 до 04 декември во Скопје ja организираат Младинска политичка академија на тема „Западен Балкан во контекст на актуелните безбедносни и економски предизвици по руската агресија на Украина“.

Diskussion

Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија

Панел дискусија и презентација на анализа

Фондацијата Конрад Аденауер и Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА ќе ја промовираат анализата на тема “Разбирање на алатките, наративите и влијанието на кинеската „мека моќ” во Северна Македонија”, во авторство на д-р Ана Крстиновска.

Workshop

ИГРИФИКАЦИЈА

Можност или пречка во образованието?

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.

Forum

6. Македонско-германски форум

Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина

На 02 ноември, Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Македонско-Германското стопанско здружение и Институтот за демократија "Socetas Civilis"-Скопје го организираат 6. Македонски-германски форум “Европската економија под притисок по руската инвазија во Украина”.

Seminar

ausgebucht

Политичка академија 2022

Стратегија и визија во време на криза

КАС во соработка со ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ ја организира овогодишната Политичка академија на тема „Стратегија и визија во време на криза“ со учество на највисокото раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Event

Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот

Регионална конференција

Фондацијата Конрад Аденауер во заедничка соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје организира регионална конференција на тема “Војната во Украина и влијанијата на надворешни актери – безбедносни предизвици за Европа и регионот”, која ќе се одржи на 26 октомври во Хотелот Хилтон во Скопје со почеток во 09:30 часот.

Schlussfolgerungen der Konferenz Strategien der regionalen Energiesicherheit - Energiepolitik in Zeiten des Klimawandels

durchgeführt am 12.-13.12.2011 in Bitola, Republik Mazedonien

Anlässlich der Vorstellung der neuesten Ausgabe der Zeitschrift "Politicka Misla" mit dem Titel "Strategien zur Sicherung der regionalen Energieversorgung" organisierte die Konrad Adenauer Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Institute for Democracy 'Societas Civilis' und die NGO FRONT 21/42 am 12-13.12.2011 in Bitola eine internationale Konferenz mit dem Titel "Strategien für regionale Energiesicherheit - Energiepolitik in Zeiten des Klimawandels". Als Ergebnis der Konferenz finden Sie eine Zusammenfassung der wichtigsten Standpunkte, Schlussfolgerungen und Empfehlungen der Teilnehmer.

Tolerance, dialogue, cooperation! Promoting inter-religious dialogue in Macedonia

News reporting on religious issues

On 17 March 2011 in Skopje the Konrad Adenauer Foundation and the Institute for Democracy “Societas Civilis” held the first training for journalists on the topic “News reporting on religious issues”. The training was organized within the project “Tolerance, dialogue, cooperation! Promoting inter-religious dialogue in Macedonia through capacity building for media and religious representatives”, funded by the European Union and co-funded by the Konrad Adenauer Stiftung.

EU-Finanzinstrumente – wichtig für Klein- und mittlere Unternehmen

An dem 12. Expertenforum tauschten politische und wirtschaftliche Entscheidungsträger Erfahrungen mit Experten aus Bildung und Wirtschaft aus. Warum EU-Finanzmittel für die kleinen und mittleren Unternehmen wichtig sind, wo die Probleme liegen und was die Unternehmer darüber denken, wurde am 29.11.2010 besprochen.

Urban

Van Rompuy macht Europa Mut

Herman Van Rompuy, Präsident des Europäischen Rats, hielt die erste Europa-Rede der Konrad-Adenauer-Stiftung

Herman Van Rompuy, Präsident des Europäischen Rats, hat im Berliner Pergamonmuseum die erste Europa-Rede genutzt, um vor 800 Zuhörern für ein selbstbewusstes und starkes Europa zu werben.

Shaping the future of EU: “Politics and Bargaining - How to deal with Interests and Compromises?”

Vom 21.- 24. Oktober führte das Auslandsbüro Mazedonien der Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit dem „Civic“ Institut für internationale Bildung ein viertägiges Simulationsseminar über das Verhandeln und Kompromisseschließen im Gemeinderat einer lokalen Selbstverwaltung in Mazedonien durch. Inhaltlich wurde eine neue, auf die konkrete Situation in Mazedonien abgestimmte Simulation entwickelt. Eine weitere Neuheit war auch die Teilnahme von 23 NachwuchspolitikernInnen aus den unterschiedlichsten Parteien des Landes.

Rundtischgespräch: "Regionale Zusammenarbeit auf dem westlichen Balkan auf dem Weg in die EU und NATO"

Am 12. Oktober 2010 veranstaltete das Auslandsbüro Mazedonien der Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit dem Parlament der Republik Mazedonien und dem Institut für Demokratie „Societas Civilis“ ein Rundtischgespräch zum Thema „Regionale politische Zusammenarbeit auf dem westlichen Balkan - auf dem Weg zum gemeinsamen Ziel der euro-atlantischen Integration“.

Besuch von mazedonischen Abgeordneten und ihrer Mitarbeiter in Berlin

Das Auslandsbüro Mazedonien der Konrad-Adenauer-Stiftung hat in Zusammenarbeit mit dem Team-Inlandsprogramme vom 5.-9. Juli ein Studien- und Dialogprogramm für konservative Parlamentsabgeordnete und ihre politischen Mitarbeiter durchgeführt. Während ihres erstmaligen Aufenthalts in Berlin konnten die mazedonischen Teilnehmer unter Führung der Fraktionsvorsitzenden der Regierungspartei VMRO-DPMNE grundlegende Einblicke in das parlamentarische System Deutschlands und in den politischen Alltag von Bundestagsabgeordneten gewinnen.

Internationales KAS-Stipendiatentreffen in Ohrid

Mazedonier und Albaner, Serben und Kosovaren, Rumänen und Bulgaren diskutieren für Europa

Seit sieben Jahren führen die Auslandsbüros in Südosteuropa ein jährliches regionales Stipendiatentreffen unter Teilnahme auch deutscher KAS-Stipendiaten durch. In diesem Jahr wurde das Treffen am Ort seiner ersten Austragung in Ohrid, Mazedonien organisiert. Rund 100 KAS-Stipendiaten aus neun Ländern diskutierten aus Anlass des Jubiläums der deutschen Wiedervereinigung über Herausforderungen und Perspektiven des europäischen Einigungsprozesses in der Region des Balkan – und stärkten die persönlichen Kontakte untereinander.

Mazedonische und griechische Studenten diskutieren

Ein Dialog abseits von politischen Konflikten ist möglich

Bereits seit fünf Jahren führt das Auslandsbüro Mazedonien der Konrad-Adenauer-Stiftung in Zusammenarbeit mit der Stiftung „Borjan Tanevski“ und dem „American College of Thessaloniki“ regelmäßig Veranstaltungen für mazedonische und griechische Studenten durch, um jenseits der politischen Auseinandersetzungen über den Namensstreit zivilgesellschaftliche Kontakte zwischen den beiden Nachbarländern zu fördern.

Rundtischgespräch: "Climate change and energy policies: Macedonia, Germany and Europe

Das Auslandsbüro der Konrad-Adenauer-Stiftung Mazedonien veranstalte am 8. April 2010 in Skopje ein Roundtable-Diskussionsforum mit dem Thema „Climate Change and Energy Policies: Macedonia, Germany and Europe“. Anlass dafür war die aktuelle Ausgabe des Magazins ‚Political Thought’ mit dem Titel ‚Climate Change and Energy Policy’, welches die KAS Mazedonien in Zusammenarbeit mit dem Institut für Demokratie in Skopje herausgibt. Dis-kussionsteilnehmenden waren Experten, welche sich beruflich mit verschiedenen Aspekten des Klimawandels und Energiepolitik auseinandersetzen.